SKUTT NED: MH17 ble skutt ned av en rakett, heter det i en offisiell uttalelse fra ukrainske myndigheter i dag. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin
SKUTT NED: MH17 ble skutt ned av en rakett, heter det i en offisiell uttalelse fra ukrainske myndigheter i dag. Foto: REUTERS/Sergei KarpukhinVis mer

Ukraina bekrefter at flyet ble skutt ned av rakett: - Nedskytingen kan være en krigsforbrytelse

FNs høykommisær krever etterforskning av krigsforbrytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kilder i europeisk luftfartssikkerhet sa i går at de svarte boksene viser at MH17 ble skutt ned av en rakett. Dette bekrefter ukrainske myndigheter i en ofisiell uttalelse i ettermiddag, skriver blant annet Wall Street Journal (krever innlogging).

- Flyet ble ødelagt av en massiv eksplosjon forårsaket av splinter fra en rakett, heter det i uttalelsen fra Ukraina, ifølge avisa.

Krigsforbrytelse Ukraina og USA har for lengst konkludert med at flyet ble skutt ned av russiske separatister øst i Ukraina ved hjelp av et såkalt Buk-missilsystem, og at nedskytingen av Malaysia Airlines-passasjerflyet på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur trolig var en feiltakelse.

Nå har de data fra de svarte boksene til å underbygge påstandene. FNs høykommisær for menneskerettigheter, Navi Pillay, mener nedskytingen kan være en krigsforbrytelse.

- Dette bruddet på internasjonal rett, på bakgrunn av det som har kommet fram, kan være en krigsforbtyelse, sier hun, ifølge NBC News.

Hun mener en nøye, uavhengig og internasjonal etterforskning må til for å finne ut av alle omstendighetene, samt etterforske om nedskytingen kan regnes som krigsforbrytelser.

KREVER ETTERFORSKNING: FNs høykommisør for menneskerettigheter, Navi Pillay. Foto: REUTERS/Pierre Albouy
KREVER ETTERFORSKNING: FNs høykommisør for menneskerettigheter, Navi Pillay. Foto: REUTERS/Pierre Albouy Vis mer

I dag kom det nok en gang meldinger om at etterforskere ikke kom seg til krasjstedet på grunn av massive kamper øst i Ukraina.

Nederlandsk og australsk politi som var på vei for å undersøke stedet måtte snu på grunn av kamper.

Etterforskerne har vært nødt til å utsette arbeidet i helgen på grunn av harde kamphandlinger. 

30 nederlandske kriminalteknikere er foruten rundt 50 australske og nær 70 malaysiske politifolk på plass i Ukraina for å undersøke stedet hvor et passasjerfly med 298 mennesker om bord, styrtet 17. juli.

- Ikke tuklet med De svarte boksene som inneholder taleregistratoren og ferdskriveren ble overlevert til malaysiske myndigheter tirsdag. Siden har britiske eksperter overtatt dem.

ICAO bistår nederlandske og ukrainske myndigheter i etterforskningen av flystyrten. De fleste av de 298 menneskene om bord var nederlendere.

Det nederlandske luftfartsverket, som leder granskningen av ulykken, sa onsdag at det ikke var tegn til at det var tuklet med taleregistratoren.

Malaysia Airlines flight MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet 17. juli i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Prorussiske separatister i området beskyldes for å ha skutt ned flyet.

Fortsatt finnes det levninger etter de døde som omkom i MH17-flystyrten på åstedet i Ukraina.