Pro-Russiske soldater utenfor basen de tok i Sevastopol tidligere i dag. Foto: AP/NTB Scanpix.
Pro-Russiske soldater utenfor basen de tok i Sevastopol tidligere i dag. Foto: AP/NTB Scanpix.Vis mer

Ukraina ber FN erklære Krim en demilitarisert sone

Ukrainske styrker vil trekke seg tilbake fra Krim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ukrainske regjeringen vil be FN om å anerkjenne Krim som en demilitarisert sone, opplyser landets sikkerhetssjef.

Ukraina vil også be verdensorganisasjonen om å komme med tiltak som får de russiske styrkene til å forlate halvøya, sier Andrij Parubij, lederen i Ukrainas råd for nasjonal sikkerhet og forsvar, melder NTB.

- Vi utvikler en plan for å trekke ut alle militære og deres familiemedlemmer i Krim, slik at de raskt og effektivt kan bli fraktet til det ukrainske fastlandet, sier Parubij.

Ukraina lager nå en plan for å trekke ut sine soldater og sivile tjenestemenn fra området.

Den ukrainske regjeringen planlegger å trekke tilbake sine styrker fra Krim etter at Russland fortsetter å ta stadig større militær kontroll over halvøya, melder nyhetsbyrået AP.

Kontroll over marinebaser Utspillet fra den ukrainske regjeringen kom dagen etter at en ukrainsk og en pro-russisk soldat ble drept under stormingen av en militærbase, og samme dag som russiske styrker tok kontroll over to ukrainske marinebaser på Krim-halvøya, blant dem marinens hovedkvarter i Sevastopol.

Alvorlig trussel Russlands innblanding på Krim er den mest alvorlige trusselen mot Europa siden Den kalde krigen, sier NATOs generalsekretær.
Russlands annektering av Krim-halvøya fra Ukraina er mer alvorlig enn krisene på Balkan på 90-tallet og i Georgia i 2008, mener Anders Fogh Rasmussen.

- Dette er den mest alvorlige trusselen mot europeisk sikkerhet og stabilitet siden Den kalde krigens slutt, sa han i en tale i Washington onsdag, ifølge NTB.

I kveld ga også den tyske regjeringen beskjed om at Tyskland stanser all våpenhandel med Russland. Det skal være den russiske militæraksjonene og annekteringen av Krimhalvøya som er årsaken til dette.

Tyskland stanser blant annet en kontrakt som omfatter at den tyske våpengiganten Rheinmetall skal bygge et militært treningssenter for den russiske hæren.

I går skulle etter planen den franske utenriksministeren Laurent Fabius og forsvarsminister Jean-Yves Le Drian hatt møte i Moskva om levering av to hangarskip for helikoptre til det russiske forsvaret. Møtet har blitt midlertidig utsatt av franske myndigheter.

Saken oppdateres.