BINDINGER: Ukrainas statsminister,  Arsenij Jatsenjuk, i samtale med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, etter at avtalen mellom EU og Ukraina var underskrevet.  Foto: AP / Scanpix / Olivier Hoslet
BINDINGER: Ukrainas statsminister, Arsenij Jatsenjuk, i samtale med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, etter at avtalen mellom EU og Ukraina var underskrevet. Foto: AP / Scanpix / Olivier HosletVis mer

Ukraina bindes til EU av avtale uten legitimitet

Ukraina har undertegnet den politiske delen av samarbeidsavtalen med EU, den som utløste oppstanden i Ukraina i november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): EU knytter med denne avtalen Ukraina til seg og forsøker å advare Russlands president, Vladimir Putin, mot videre innhogg i Ukraina. Men samtidig har EU åpenbart ikke noe håp om å kunne føre halvøya Krim tilbake til Ukraina.

Da daværende president Viktor Janukovitsj nektet å undertegne samarbeidsavtalen med EU, fordi han fikk et bedre «tilbud» fra Russland, utløste han opptøyene på Maidan-plassen i Kiev. Til slutt endte det med hans fall.

Svak legitimitet
Denne avtalen skal styrke de politiske båndene mellom Ukraina og EU. Men det er Ukrainas midlertidige statsminister, Arsenij Jatsenjuk, som undertegner på Ukrainas vegne. For det første inngår da EU en avtale med ikke folkevalgte myndigheter i landet. Man venter ikke til Ukraina har holdt nyvalg av president og parlament.

Dermed har avtalen svak legitimitet, reint folkerettslig.

Avtalen vil, sier lederne i EU, bli ratifisert når Ukraina har avholdt valg. Presidentvalg skal avholdes i mai.

Tydeligvis haster det for både EU og de midlertidige lederne i Ukraina å sende et politisk budskap til Russland nå midt i krisa etter Russlands erobring av halvøya Krim. Den russiske anneksjonen av Krim ble for øvrig godkjent av det russiske overhuset omtrent i samme øyeblikk som avtalen ble undertegnet i EU-hovedkvarteret i Brussel fredag formiddag. Dermed har Russland formelt annektert Krim.

Opptrapping
For det andre, ettersom denne avtalen var utgangspunktet for omveltningene i Ukraina, innebærer det fra EUs side å trappe opp striden med Russland, samtidig som man under det pågående toppmøtet i EU ber Russland om å trappe ned.

- EU bruker her myk makt, mens Russland bruker hard makt, svarer den finske Europa-ministeren, Alexander Stub, til dette.

Det som er undertegnet er de politiske kapitlene av en mer en tolv hundre sider lang atale om assosiering og frihandel. Resten av avtalen skal undertegnes innen november. Den undertegnede delen av avtalen forplikter Ukraina til et tettere politisk og økonomisk samarbeid med EU.

Ikke medlemskap
- Det er ikke aktuelt at Ukraina skal bli medlem av EU. Det er ikke det vi diskuterer for øyeblikket. Det er en assosieringsavtale og på sikt en frihandelsavtale, og det vil gjøre en fantastisk forskjell for den politiske stabiliteten i Ukraina, sa Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, i et møte med journalister i Brussel.

- Det er symbolsk viktig og en støtte til Ukrainas folk og styre. Vi står bak dem, og EU er rede til å hjelpe Ukraina hver dag som kommer, uttalte Litauens president, Dalia Grybauskaite, om avtalen.