Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukraina forbyr sin versjon av «Grevinnen og hovmesteren»

Fordi en av de russiske skuespillerne offentlig har støttet annekteringen av Krim.

BER OM FRED: Ei kvinne i Donetsk i Øst-Ukraina ber om fred. Imens slåss Ukraina og Russland også om film-politikken.  AFP PHOTO / MANU BRABO / Scanpix
BER OM FRED: Ei kvinne i Donetsk i Øst-Ukraina ber om fred. Imens slåss Ukraina og Russland også om film-politikken. AFP PHOTO / MANU BRABO / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): At det også er julekrøll mellom Ukraina og Russland er ikke egnet til å undre noen. Selv om våpenhvilen i Øst-Ukraina ser ut til å vare inn i romjula har de to landene praktisk talt vært i krig siden våren 2014.

Alle pigger ute Også på kulturområdet er alle pigger ute mellom de to broderfolkene. Og i år ser det ut til at ukrainerne går glipp av en ev sine kjæreste juletradisjoner, nemlig visningen av komedien «Ironi og skjebne» fra 1976. Det ukrainske kulturdepartementet vil stanse visningen av kultfilmen i år fordi en av skuespillerne som har en mindre rolle i filmen offentlig har støttet den russiske annekteringen av Krim-halvøya i mars 2014.

Stansingen av filmen i Ukraina er et ledd i en kulturpolitikk der kunstnere som har uttrykt støtte til annekteringen av Krim, eller det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina, skal bykottes. Det ukrainske kulturdepartementet vil derfor stanse filmen, som tradisjonelt vises kvelden før nyttårsaften, og som har en minst like høy status som kultfilm før jul som «Grevinnen og hovmesteren» har i Norge.

Fyllerør «Grevinnen og hovmesteren» og «Ironi og skjebne» har det til felles at de begge handler om fyllerør. Men der den norske julesviska kun handler om alkoholisk-gymnastiske c-momenter, er den gamle sovjetiske julesviska en bitende politisk kommentar til det konforme Sovjetunionen.

I 1976 var det ennå 15 år til Sovjetunionen skulle gå i oppløsning. Leonid Bresjnev var på høyden av sin makt, så høy var han på sin makt at han kunne tillate morsomheter som «Ironi og skjebne», selv om kulturlivet ellers ennå var strengt kontrollert. Filmen handler om en gruppe unge venner som har en veldig fuktig nyttårsaften. Den er så fuktig av hovedpersonen Genija i bevisstløs tilstand havner på flyplassen, der hans venner i en slags spøk kjøper en billett til ham til Leningrad.

Alt er likt Da Genija våkner tror han fortsatt at han er i Moskva, og tar en drosje til hjemmeadressen sin. Vel framme er alt som det skal. Gatene er de samme, blokkene er de samme, og når Genija låser seg inn i leiligheten passer også nøkkelen. Alt er likt, det er bare det er mens Genja tror han er i Moskva, så er han faktisk i Leningrad, som St. Petersburg den gang het.

Når Nadja seinere på kvelden kommer hjem til sin leilighet i Leningrad finner hun derfor en ukjent full mann sovende på sin sofa. Gjennom en rekke komiske viderverdigheter forelsker Nadja og Genija seg, slik at det til slutt blir en lykkelig slutt. Filmens popularitet baserer seg på at den parodierer det standariserte livet i Sovjetunionen, et liv mange både i Ukraina og i Russland ser på som et liv fra en mer uskyldsren tid.

Sein jul Det er altså denne jule- og nyttårs-tradisjonen det ukrainske kulturdepartementet nå vil fjerne. I Russland gjør man narr av beslutningen. I Ukraina forsøker representanter for restene av partiet til den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj å omgjøre beslutningen.

Om de lykkes får vi ikke vite før onsdag. Det er dagen «Ironi og skjebne» skal vises. Både den ukrainske og russiske kirkekalenderen er 14 dager etter vår, så «julaften» er etter nyttår. Derfor er nyttårsaften den store høytidsdagen. Først på onsdag får vi derfor vite om ukrainerne må feire høytiden uten sin tradisjonelle filmatiske julesviske.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media