Ukraina: - Forsøk å skremme

En viktig demning er ødelagt i Ukraina. Det internasjonale atomenergibyrået avviser atomtrussel, men ukrainske myndigheter hevder at russerne prøver å skremme med nettopp dette.

DRONEVIDEO: En ny dronevideo skal vise skadene på en demning i Ukraina. Video: Telegram. Reporter: Mathias Moene Rød. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En demning i Kherson-regionen i Ukraina er ødelagt. Russland og Ukraina beskylder hverandre for angrepet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller det et angrep fra russiske terrorister.

Atombyråer er uenige om hva slags trussel ødeleggelsene utgjør for atomkraftverket.

Reservoaret forsyner den annekterte Krim-halvøya med drikkevann. Den gir også vann til nedkjøling av Zaporizjzja-kraftverket, som er under russisk kontroll.

Ukrainas statlige atombyrå hevder at ødeleggelsene er en trussel mot Zaporizjzja-kraftverket, men at situasjonen er under kontroll, ifølge Reuters.

Det pågår en slukking av kraftverket, men dette er ikke direkte relatert til ødeleggelsene av demningen, ifølge byrået.

- Situasjonen er nå under kontroll. Ukrainsk personell overvåker alle indikatorer, heter det i en kunngjøring.

- Forsøk på å skremme

En av president Volodomyr Zelenskyjs seniorrådgivere hevder at ødeleggelsene er et «forsøk på å skremme alle med muligheten for en atomkatastrofe». Det skriver Reuters.

- Vann fra Kakhovka-dammen trengs for å forsyne turbinkondensatorene og sikkerhetssystemene med elektrisitet. Akkurat nå er kraftverkets kjøledam full. Klokken 8 i dag var vannstanden på 16,6 meter, som er tilstrekkelig for å dekke kraftverkets behov, heter det videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer