Ukraina går til valgurnene

Men Justsjenko er ikke favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Seksten måneder etter «Orange-revolusjonen», presidentvalget som satte den vest-vennlige Viktor Justsjenko i president-stolen, skal Ukraina igjen ut i valg, denne gangen for å velge parlamentet.

Og Justsjenko er ikke favoritt til å vinne valget i dag. Opposisjonen, som har som mål å styrke båndene med Russland og samtidig stoppe Ukrainas planer om NATO-medlemskap, er ventet å vinne de fleste av plassene i valget.

I ytterste konsekvens kan det føre til at eks-presidenten Viktor Janukovitsj igjen kommer til makten.

Justsjenko har nylig gjennomført reformer i Ukrainas grunnlov, og det viktigste punktet er overføringen av makt til parlamentet, slik at de folkevalgte står fritt til å velge statsminister, og mange av presidentens ministre, ifølge AP.

Velgerstorm fra Justsjenko
Ukrainere er misfornøyde med den økonomiske veksten i landet, og Janukovitsj har opplevd en velgerstorm den siste tiden, selv om han i 2004 sto anklaget for valgfiksing.

Meningsmålinger tyder på at eks-presidenten og hans Regionspartiet vil ta så mye som 30 prosent av stemmene, mens de vestlige og sentrale områdene av Ukraina er delt mellom Justsjenko og hans tidligere allierte, Julia Tymosjenko.

- Ødela Ukrainas økonomi

Tymosjenko spilte en sentral rolle under Orange-revolusjonen og ble statsminister under Justsjekos styre, men i september i fjor sparket Justsjenko henne, angivelig fordi han mente hun ødela Ukrainas økonomi, og at hun ikke fulgte verdiene revolusjonen sto for.

ALT KLART: Ukrainerne går i dag til urnene for å stemme fram et nytt parlament. Foto: Scanpix
ALT KLART: Ukrainerne går i dag til urnene for å stemme fram et nytt parlament. Foto: Scanpix Vis mer

Tymosjenko slo tilbake mot presidentens anklager med beskyldninger om at han lot seg manipulere av sine rådgivere. Og Justsjenkos popularitet sank hos folket.

På samme tid i fjor hadde tillit hos 70 prosent av Ukrainas 47 millioner innbyggere. Den siste meningsmålingen har nå satt tallet til under 20.

Like mange stemmer

Ifølge meningsmålingene ligger Justsjenko og Tymosjenko an til å få omtrent like mange stemmer, og sammen vil de ha mer enn eks-presidenten Janukovitsj, men ingenting tyder på en forsoning.

Tymosjenko og flere av Justsjenkos allierte har lovet ny frisk i arbeidet for Orange-revolusjonens verdier, men Tymosjenkos uttalte krav om statsministerposten har gjort samarbeid vanskelig.

Foreslår koalisjon med «forbryteren»

Justsjenko har, overraskende nok, åpnet for en koalisjon med Janukovitsj, mannen han kalte en forbryter for litt over et år siden, og politiske analytikere tror dette utspillet har svekket Justsjenkos støtte i folket ytterligere.

- En slik regjering ville være gunstig for begge partienes politiske elite, men folket vil se på det som et svik mot moralen og idealene revolusjonen sto for, sier Serhi Taran ved det internasjonale demokratikk-instituttet.

Ukraina går til valgurnene

Reformen i grunnloven medfører at presidenten bestemmer utenrikspolitikken for Ukraina, og han vil fortsatt ha retten til å utnevne utenriks- og forsvarsminister.

IKKE POPULÆR: Sittende president, Viktor Justsjenko har mistet mesteparten av støtten han hadde hos det ukrainske folket.
VIL BLI STATSMINISTER IGJEN: Julia Tymosjenko ble sparket fra jobben som statsminister i september.