Ukraina gir etter og tilbyr opprørerne «fryst konflikt»

Ukrainas president Petrom Porosjenko tilbyr opprørerne tre års selvstyre, og i realiteten en fryst konflikt.

FROSSEN FRED: Donetsk idag, nå får de pro-russiske opprørerne i Ukraina utbredt selvstyre. REUTERS/Marko Djurica Scanpix
FROSSEN FRED: Donetsk idag, nå får de pro-russiske opprørerne i Ukraina utbredt selvstyre. REUTERS/Marko Djurica Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det ukrainske parlamentet har i formiddag vedtatt en lov som vil gi utstrakt selvstyre for de selvproklamerte «folkerepublikkene» Donetsk og Lugansk. Utspillet er et politisk svar på den halvannen uke lange våpenhvilen, og i tråd med Porosjenkos ønske.

Styrker forholdet til Russland I forarbeidene til loven var det et poeng at de opprørs-kontrollerte områdene i Donetsk og Lugansk fylke skal kunne «styrke og utvide» forbindelsene til naboregioner i Russland. Loven åpner for at områdene opprørerne kontrollerer skal ha en egen politistyrke. Den åpner for et bredt amnesti for de opprørerne som med våpen i hånd tok kontroll over de områdene de nå kontrollerer. Dette til tross for at Porosjenko understreker at de som er skyldige i grove krigsforbrytelser ikke skal slippe unna.

Dagens vedtak i det ukrainske parlamentet, Radaen, kommer før parlamentsvalget i neste måned. Avstemningen viste at ingen stemte imot. Likevel kommer avstemningen etter at det en stund har vært synlige tegn i den ukrainske ledelsen på sterk uenighet om hvorvidt man skal forhandle med opprørerne og med Russland, eller ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer