Ukraina-grep skaper hodebry for Putin

Russlands president Vladimir Putin står nå overfor et nytt dilemma.

DILEMMA: Ukrainas planer om motoffensiv i sør, gir Putin hodebry. Hvordan skal han prioritere styrkene sine? Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
DILEMMA: Ukrainas planer om motoffensiv i sør, gir Putin hodebry. Hvordan skal han prioritere styrkene sine? Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainske styrker har de siste ukene gjenerobret territorier i Sør-Ukraina som de russiske styrkene tok kontroll over like etter at de invaderte landet 24. februar.

Nå forbereder Ukraina en større motoffensiv i sør. Det skaper hodebry for Vladimir Putin, som nå står overfor et vanskelig krigsdilemma.

Hvor skal de russiske styrkene prioriteres?

Flytter tusenvis av soldater

Motoffensiven har tvunget Russland til å flytte tusenvis av tropper til de sørlige kamplinjene. Totalt skal det dreie seg om mellom 20 000 og 25 000 soldater, sier førsteamanuensis i militærvitenskap ved det svenske Forsvarsakademiet, Ilmari Käihkö, til Expressen.

Håpet er å stoppe den kommende ukrainske motoffensiven i Kherson-regionen.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

Men mange av dem er hentet fra Donbas, noe som gjør det vanskeligere for Russland å fortsette offensiven der, forklarer militæreksperten.

Donbas har lenge vært et viktig mål for Putin, som allerede i april iverksatte en russisk offensiv for å ta kontroll over regionen. Ved å flytte tusenvis av tropper ut av Donbas-området risikerer Putin å ikke oppnå dette målet - i hvert fall ikke like raskt som hvis de russiske styrkene ble værende i øst.

Stor risiko for Ukraina

Ukrainske myndigheter lovet nylig at den sørlige byen Kherson, som falt til de russiske styrkene tidlig i invasjonen, skal tas tilbake innen september.

- Et vendepunkt har skjedd på slagmarken. Vi ser at de ukrainske styrkene vinner fram i sine seineste militære operasjoner. Vi går fra defensive til motoffensive handlingene, sa Serhij Khlan, rådgiver til Kherson-guvernøren, i et TV-intervju i slutten av juli.

Käihkö mener imidlertid at en større motoffensiv i Kherson-regionen kan få store konsekvenser for Ukraina. Det er fordi man blir tvunget til å gå inn i områder med mange sivile.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer