- Ukraina har mistet tre drapsdelfiner, utstyrt med kniver og skytevåpen

Stakk til sjøs.

SMARTE: Disse delfinene, som er fotografert i Sydney i Australia i fjor, er trolig harmløse. Men de har noen artsfrender som er utstyrt med noe kraftigere skyts. Foto: REUTERS / Daniel Munoz / NTB scanpix
SMARTE: Disse delfinene, som er fotografert i Sydney i Australia i fjor, er trolig harmløse. Men de har noen artsfrender som er utstyrt med noe kraftigere skyts. Foto: REUTERS / Daniel Munoz / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Delfiner er smarte dyr.

Så smarte at flere nasjoner har trent opp eksemplarer av artene til å kunne brukes til militære oppdrag, som å angripe fiendens fartøy eller dykkere. De omtales både som angrepsdelfiner, drapsdelfiner og militære delfiner.

USA har sine «military dolphins» på sjøforsvarsbasen i San Diego. Sovjet hadde et tilsvarende opplegg i nærheten av Sevastopol i Ukraina, hvor Svartehavsflåten hadde sin hovedbase. I 2000 ble det hevdet at de tidligere sovjetiske militærdelfinene hadde blitt solgt til Iran.

Men det var angivelig ikke det siste verden hadde sett at potensielt farlige delfiner fra Sevastopol. I fjor rapportere nemlig det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti at Ukraina hadde startet et nytt program. Og de hadde fått utstyr, fortalte en kilde til nyhetsbyrået: Delfinene hadde fått fastmontert spesialkniver og pistoler til hodene sine.

- Vi planlegger treningsøvelser for å kunne bruke dem til å forsvare skipene våre, sa kilden.

Men under en slik øvelse nylig gikk ikke alt som planlagt. Tre av de fem delfinene som ble brukt stakk nemlig av. Og de er ikke kommet tilbake, ifølge RIA Novosti.

Nyhetsbyråets kilde mener delfinene trolig stakk til sjøs i søken i «søken etter maker».

Ukrainske myndigheter har benektet hele historien.

Men som påpekt i The Atlantic: Det kan nok være greit å være litt skeptisk hvis du oppdager en selskapssyk delfin under en svømmetur i Svartehavet den nærmeste tida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer