Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukraina har tatt russisk skip i arrest

Ukrainsk sikkerhetstjeneste har tatt arrest i det russiske tankskipet som skal ha blitt brukt til å blokkere Kertsjstredet.

ARREST: Ukraina har tatt et russisk skip i arrest. Nå er videoen av aksjonen frigitt. Video: Ukrainas sikkerhetstjeneste Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU har tatt arrest i et russisk tankskip.

Det melder ukrainske myndigheter selv.

Ukrainerne mener at det tankskipet de har tatt beslag i, er tankskipet «Neyma».

Det er tankskipet Ukraina hevder ble brukt til å blokkere to ukrainske krigsskip og en taubåt fra å seile gjennom Kertsj-stredet i november i fjor.

Russland tok da arrest i de tre ukrainske krigsskipene, og fengslet samtidig de 24 sjøfolkene som var om bord i skipene. Sjøfolkene sitter fremdeles fengslet i Russland, anklaget for å ulovlig ha seilt inn i russisk farvann.

- Falsk navn

SBU har samtidig sluppet et bilde av det aktuelle tankskipet de har tatt i arrest. På baksiden står det at skipet heter «Nika Spirit».

Dette hevder ukrainske sikkerhetstjenester er et falsk navn, og at skipet i realiteten er nevnte «Neyma».

Russland opplyser ganske enkelt at skipet byttet navn i mars i år, og at det ikke er et falsk navn.

Skipet lå til kai i havnebyen Izmail, som ligger langs Donaus bredder sør i Ukraina.

SBU mener at «Neyma» den gang handlet etter direkte ordre fra FSB, den russiske sikkerhetstjenesten, og at de så gikk til aksjon mot de tre ukrainske krigsskipene.

Ukrainske myndigheter har også lagt ut video, som viser ukrainske sikkerhetsstyrker på vei til og om bord på tankskipet.

Varsler konsekvenser

Russlands utenriksdepartement, som ledes av utenriksminister Sergej Lavrov, har i en uttalelse varslet at ukrainernes skipsarrest vil få «konsekvenser».

Det skriver det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

- Hvis det her er snakk om at russere blir holdt fanget, vil det i så fall være et åpenbart brudd på internasjonal lov, og konsekvensene vil ikke la vente på seg, heter det i uttalelsen.

Utenriksdepartementet utdyper ikke hva de mener konsekvensene vil bli.

Det russiske nyhetsbyrået Tass skriver at minst sju russiske sjømenn er rammet av den ukrainske arrestasjonen.

SPENNING: Ukrainske myndigheter har frigitt en video som tilsynelatende viser hvordan en russisk patruljebåt dundrer inn i sida på et ukrainsk marinefartøy. Dette skal ha skjedd noen timer før tre av landets marinefartøy ble beskutt og kapret av russiske skip. Video: twitter/avakovarsen / CNN Vis mer

Dramaet i Kertsjstredet

Det var 25. november i fjor at to små kanonbåter - «Berdjansk» og Nikopol - og slepebåten «Jana Kapa» skulle ta seg fra Odessa ved Svartehavet til Mariupol ved Azovhavet.

For å nå Mariupol til sjøs må man seine gjennom Kertsjstredet, som skiller Krim-halvøya og det russiske fastlandet fra hverandre.

I 2014 annekterte Russland Krim-halvøya, og har krevd stadig større kontroll over det smale Kertsjstredet.

Russland hevder Ukraina gjennomførte en ulovlig gjennomfart i russisk farvann, mens ukrainerne hevdet at de varslet russerne om at skipene skulle til Mariupol.

Azovhavet regnes for øvrig som delt farvann.

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!