GIKK TIL AKSJON: Torsdag gikk stålarbeiderne til aksjon i samarbeid med politiet i minst fem andre byer, inkludert Donetsk. Foto: REUTERS/MAXIM ZMEYEV/NTB SCANPIX
GIKK TIL AKSJON: Torsdag gikk stålarbeiderne til aksjon i samarbeid med politiet i minst fem andre byer, inkludert Donetsk. Foto: REUTERS/MAXIM ZMEYEV/NTB SCANPIXVis mer

Ukraina: Her slår oligarkens stålarbeidere tilbake mot opprørene

Ukrainske oligark sendte arbeiderne sine mot pro-russiske opprørere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To millioner ukrainere kan bli hindret fra å stemme om ikke regjeringen i Kiev snart får kontroll over de østlige regionene. Men myndighetene ser nå ut til å ha fått støtte fra Ukrainas rikeste oligark, den egentlige økonomiske makthaveren i Donbass-området, Rinat Akhmetov. Denne uka sendte han sine stålarbeidere ut for å jage separatistene bort fra Mariupol og andre byer.

Valgkommisjonen i Ukraina sier at det kan bli umulig å organisere en avstemming i regionene Luhansk og Donetsk på grunn av prorussiske separatister som har erklært regionene som selvstendige republikker.

En lokal separatistleder uttalte tidligere i uka at Luhansk-regionen ikke vil delta i det ukrainske presidentvalget 25. mai. I stedet vurderer separatistene en folkeavstemning om tilknytning til Russland.

Rundebordskonferanse Advarselen kom mens regjeringen arrangerte en ny runde samtaler for «nasjonal dialog» i forbindelse med en vestligstøttet plan for å dempe konflikten.

Tidligere presidenter som Leonid Kravtsjuk og prorussiske politikere var med på konferansen i Kharkiv, men ingen av separatistenes ledere var invitert.

- Rundebordskonferanser er flotte saker, men de løser ingenting, sa Aleksandr Borodai, den selvutnevnte statsministeren i separatistenes selverklærte «Folkerepublikken Donetsk».

Vesten mener valget er avgjørende for å dempe krisen og hindre at Ukraina går enda mer i oppløsning etter den russiske annekteringen av Krim.

Men russiske myndigheter uttrykte lørdag sterk tvil om det er mulig å avholde et demokratisk presidentvalg når konflikten i landet fortsatt pågår.

I en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet ber de myndighetene i Ukraina om «umiddelbart å stoppe militære operasjoner» sørøst i landet.

Ydmykende fiasko Trass i en månedslang offensiv har ikke ukrainske militære greid å ta tilbake kontrollen over de viktigste industriområdene i Donetsk og Luhansk, der separatistene har erklært uavhengige «folkerepublikker»

Fredag inntok maskerte separatister et ukrainsk militærhovedkvarter i Donetsk uten å avfyre ett eneste skudd. Etter noen timers angivelige forhandlinger kom de uniformerte ukrainske soldatene ut og kjørte bort i et par lastebiler.

Hele militæroffensiven har vært en ydmykende fiasko. Trass i overlegen styrke er soldatene hver natt i konfrontasjon med væpnede separatister i en rekke byer og tettsteder. Hittil er et titall soldater drept, blant dem sju som falt denne uka.

Stålarbeidere til aksjon Langt mer vellykket var det da tusener av gruvearbeidere og stålarbeidere torsdag gikk til aksjon og jagde bort de prorussiske separatistene fra storbyen Mariupol ved Azovhavet. Veisperringer ble demontert og søppel ryddet ut av rådhuset.

I løpet av dagen gikk stålarbeiderne til aksjon i samarbeid med politiet i minst fem andre byer, inkludert Donetsk.

De har likevel ikke fått en like dominerende stilling der som i Mariupol, regionens nest største by, der det var blodige sammenstøt mellom ukrainske militære og separatister for en uke siden.

Men stålarbeidernes aksjon er et hardt slag for separatistene som har tatt kontroll over et titall byer og arrangerte en såkalt folkeavstemning om selvstyre forrige søndag, som endte med et overveldende ja-flertall.

Rikeste oligark Flere meningsmålinger har imidlertid vist at et stort flertall av befolkningen i de østlige regionene er imot en deling av Ukraina, selv om de ikke tør si det høyt. Men de er også svært skeptiske til myndighetene i Kiev og deres antirussiske allierte.

Stålarbeiderne som gikk til aksjon, er ansatte i industrikonglomeratet til Ukrainas rikeste mann, oligarken Rinat Akhmetov. Han har hittil holdt en lav profil, men etter hvert som krisen truet hans økonomiske interesser, har han gått ut med en langt klarere støtte til ukrainsk enhet, om enn som en føderal stat.

Det ville være svært ødeleggende for hele virksomheten hans, som er basert på eksport, om Donetsk-regionen skulle ende opp som enklavene Transdnjestr eller Abkhasia i Georgia, som ikke er anerkjent av nesten noen.

(NTB)