Ukraina hevder de stanset russisk invasjon

Skal ha vært forkledd som humanitær hjelp.

UKRAINA: En kvinne ser ut gjennom knuste ruter etter sammenstøt i Donetsk. I går skal en russisk konvoi ha blitt stoppet på grensa til Ukraina, kledd som humanitær hjelp. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB scanpix
UKRAINA: En kvinne ser ut gjennom knuste ruter etter sammenstøt i Donetsk. I går skal en russisk konvoi ha blitt stoppet på grensa til Ukraina, kledd som humanitær hjelp. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainske myndigheter sier de fredag stanset en russisk konvoi på grensen. De mener Russland forsøkte å sende militære styrker inn i landet, forkledd som humanitær hjelp. Det skriver Kyiv Post.

Episoden skal ha skjedd seint i går kveld.

- En enorm konvoi nærmet seg den ukrainske grensa, fulgt av russiske styrker og militærutstyr, sa Valerij Chalij ved president Petro Porosjenkos kontor sent fredag kveld.

Han sier uten å gå i detalj at konvoien ble stanset på diplomatisk vis. Chalij sa også at transitt av konvoien kunne ha provosert til full krig mellom de to landene.

Det er ikke kjent hvor i Ukraina konvoien ble stoppet.

- De skulle visstnok være en humanitær konvoi sendt etter avtale med Røde Kors i Ukraina. Det ser ut til at disse «fredsbevarende styrkene» ville ta seg inn for å starte en væpnet konflikt, sier Chalij.

USA sa fredag om at de vil anse det som en invasjon dersom Russland forsøker å sende humanitær bistand inn i Ukraina.

Militærøvelse Røde Kors har ifølge Chalij benektet at de har planlagt noen humanitær konvoi med Russland.

Russland har den siste tiden holdt en stor militærøvelse i nærheten av grensen. Fredag kveld meldte Russlands forsvarsdepartement at øvelsen var avsluttet, ifølge nyhetsbyrået Interfax.
- Invasjon USA sa fredag at de vil anse det som en invasjon dersom Russland forsøker å sende humanitær bistand inn i Ukraina.

- En russisk inngripen i ukrainsk territorium, også under påskudd av en humanitær operasjon, vil være helt uakseptabelt, svært bekymringsfullt og vil bli sett på som en invasjon av Ukraina, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power fredag.

NATO hevdet onsdag at Russland hadde minst 20.000 soldater ved grensen. Organisasjonen fryktet at Russland ville bruke den ukrainske befolkningens lidelser som et påskudd for å gå inn i landet.

(Dagbladet/NTB)