BARRIKADE: Dette bildet, som er tatt i Luhansk i dag, viser pro-russiske aktivister som har samlet seg foran en barrikade med russiske flagg foran inngangen til regionkontoret til sikkerhetstjenesten i Luhansk. Pro-russiske aktivister stormet bygningen 6. april. Det er ikke klart om det er denne bygningen separatistene nå skal holde gisler i. Foto:AP Photo/Igor Golovniov
BARRIKADE: Dette bildet, som er tatt i Luhansk i dag, viser pro-russiske aktivister som har samlet seg foran en barrikade med russiske flagg foran inngangen til regionkontoret til sikkerhetstjenesten i Luhansk. Pro-russiske aktivister stormet bygningen 6. april. Det er ikke klart om det er denne bygningen separatistene nå skal holde gisler i. Foto:AP Photo/Igor GolovniovVis mer

Ukraina hevder separatister holder 60 gisler i Luhansk

Skal ha plassert eksplosiver i en bygning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Separatister har plassert ut eksplosiver i en bygning og holder 60 mennesker mot deres vilje i Luhansk, hevder Ukrainas sikkerhetstjeneste.

Sikkerhetsstyrkene i Ukraina forlanger at gisler skal settes fri, og at gisseltakerne skal gi fra seg våpen.

Antiterrogruppen blant Ukrainas sikkerhetsstyrker forbreder frigjøring av gislene i Luhansk, skriver det ukrainske nyhetsbyrået Unian.

Minelagt bygning Byggningen skal være minelagt. Dette sier pressetjenesten til Ukrainas sikkerhetstjeneste. Separatister truer med å bruke våpen, skriver Unian.

Separatistene har okkupert administrasjonssenteret for Luhansk siden søndag.

De tok også våpen fra våpendepoet til sikkerhetsstyrkene på søndag.

Aktivistene som har tatt gisler sier til Unian at ukrainske sikkerhetsmyndigheter har ringt gisseltakernes koner, og bedt dem ringe og overtale dem til å overgi seg. I så fall vli de ikke bli drept, ifølge Unian.

Stridsvogner på vei Bilder viser at de pro-russiske opprørerne i både Luhansk og Donetsk, en annen by der regionens administrasjonssenter er okkupert, har automatvåpen.

Stridsvogner er nå på vei til Luhansk, melder det russiske nettstedet life.news. Dette er fortalt av medlemmer av Luhansk selvforsvarsgruppe.

- Folk er opprørte. Menneskene i Luhansk krever folkeavstemning om selvstyre. Forhandlinger med Innenriksministeriet var veldig utfordrende. Nå har vi informasjon om at seks stridsvogner, og soldater fra Nasjonalgarden er på vei til Luhansk. Vi vil ikke stanse, sier Jurij Germes, pro-russisk aktivist til life.news.

Rundt den okkuperte byggningen står det en kjede av kvinner med ikoner, som har som oppgave å stanse militære kjøretøyer før de kommer til barrikadene. Det er også flasker som ser ut som Molotov-coctailer bak barrikadene, skriver det ukrainske nyhetsbyrået Unian.

Det er til sammen rundt 1000 aktive demonstranter. I tillegg er det rundt 1000 tilskuere i en park like ved, blant dem kvinner og barn, melder Unian. Kravet til separatistene er å opprette et lokalt parlament i Luhansk, og velge nye deputater, skriver den russiske nattavisa Komsomolskaja Pravda.

De krever at alle som er arrestert settes fri, amnesti for sikkerhetsstyrkene som drepte i Kiev under revolusjonen der, skriver Komsomolskaja Pravda.

Dette er krav som det er umulig for myndighetene i Kiev å oppfylle.

- Vil skyte Ukrainas presidentkontor sa før gisselaksjonen i Luhansk idag at de ville skyte for å fjerne de pro-russiske okkupantene fra byggningene de har okkupert i Luhansk og i Donetsk.

Separatistene som har okkupert administrasjonssenteret, styrker sine barrikader, og forbereder seg på et mulig angrep på byggningen. De pro-russiske aktivistene sier at stormingen av byggningen begynner idag, og de ber folk om ikke å gå hjem, og å støtte dem. Barrikader er forsterket hele tida siden i går. De er laget av søppel, bildekk, og gjerdekontruksjoner, skriver Unian. 

Politisk eksplosiv Luhansk og Donetsk er de fylkene i Øst-Ukraina med størst russisk befolkning. I begge fylkene er det nesten 50 prosent etniske russere, og omtrent like mange etniske ukrainere.

Men hvis man ser på dem som har russisk som morsmål er tallene vetentlig høyere. I Donetsk er prosentandelen 75 prosent, mens i Luhansk er det 70 prosent.

Gisselaksjonen i Luhansk er politisk eksplosiv. Den kan gi Russland et påskudd til å si at volden i Ukraina har spredd seg til Øst-Ukraina, slik at de må gripe militært inn for å hindre blodbad og borgerkrig.

Det er trolig det de pro-russiske aktivistene håper på. De har siden søndag bedt Russlands president Vladimir Putin om militær hjelp.