FLAGGBRENNING:  Prorussiske demonstranter tente på det ukrainske flagget foran den okkupert delstatsbygningen i Donetsk. Foto: Henning Lillegård
FLAGGBRENNING: Prorussiske demonstranter tente på det ukrainske flagget foran den okkupert delstatsbygningen i Donetsk. Foto: Henning LillegårdVis mer

Ukraina i flammer på Russlands dag

Ved opprørshovedkvarteret i millionbyen Donetsk brant man i går det ukrainske flagget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DONETSK (Dagbladet): Klarere kunne ikke de ukrainske separatistene si at de ønsker å skille seg fra Ukraina, og knytte seg til Russland.

Flaggbrenningen i solnedgangen i dag var den første registrerte flaggbrenning i den dramatiske borgerkrigsliknende situasjonen som er i rask utvikling i Øst-Ukraina. Smilene er brede blant flaggbrennerne idet landets flagg krøller seg og går opp i flammer.

Spent stemning Utenfor Pushkina 36, et regjeringsbygg som er okkupert av de pro-russiske separatistene i Donetsk, løper uniformerte, noen av dem også væpnet, rundt. En full mann blir resoultt tatt hånd om, det er tross alt både fridag, og frigjøringsdag.

Det er en spent stemning, selv om ingen venter provokasjoner eller vold her. Noen fåtalls vanlige, sivile mennesker er også til stede for å høre på appeller, eller følge nyhetene på en TV. Men bare de færreste her vil sette ord på den spente situasjonen.

Noen av dem som vil er Valentina Ivanovna, Pjotr Ivanovitsj og Lidia Nikolajevna, som sitter på en benk utenfor det ramponetre hovedkvarteret til separatistene i Donetsk.

Som en besvergelse - Alt blir bra, sier Valentina Ivanovna, som en slags besvergelse, og sukker tungt.

- Du skjønner at Russland er vår mor, og vi elsker henne, sier hun med overbevisning.

De tre snakker om fascistene i Kiev som dreper sivile. De tenker på de 21 døde i Maruipol, idag. De tre vennenes versjon av begivenhetene i Mariupol er en helt annen enn den innenriksminister Arsen Avakov har gitt, nemlig at pro-russiske separatister angrep politihovedkvarteret. De tre sier at det var fascister fra den ytterliggående Høyre sektor som angrep.

- Tenk, å drepe landsmenn, jeg har ikke ord. Regjeringen i Kiev ble født i blod. Jeg gråter for mine barn, sier Lidia Nikolajevna.

Om mentalitet og død - Vi har en annen mentalitet her i øst, sier Valentina Ivanovna.

- Vi vil uansett slåss til siste blodsdråpe. Det er ikke noe merkelig med å dø for fedrelandet. Vi er ikke redde for døden, vi er redde for fedrelandet, sier Lidia Nikolajevna. Hun legger til at det mener hele hennes familie.

Dette er språket som snakkes av dem som støtter de pro-russiske separatistene i Øst-Ukraina. Det er en avgrunn mellom øst og vest i Ukraina. Og mens mennesker blir skutt og drept av landsmenn blir avgrunnen bare større.

ELSKER RUSSLAND: - Du skjønner at Russland er vår mor, og vi elsker henne, sier Valentina Ivanovna, Pjotr Ivanovitsj og Lidia Nikolajevna, som sitter på en benk utenfor det ramponerte hovedkvarteret til separatistene i Donetsk.  Foto: Henning Lillegård
ELSKER RUSSLAND: - Du skjønner at Russland er vår mor, og vi elsker henne, sier Valentina Ivanovna, Pjotr Ivanovitsj og Lidia Nikolajevna, som sitter på en benk utenfor det ramponerte hovedkvarteret til separatistene i Donetsk. Foto: Henning Lillegård Vis mer