<strong>SAMME STED:</strong> Det innfelte bildet til venstre viser den mystiske gjengen posere til et lagbilde - angivelig av et russisk rekognoseringslag tatt i Russland før de dukker opp i Ukraina. Det store bildet er tatt utenfor den okkuperte politistasjonen i Slavjansk 12. april. Brosteinen og trærne i bakgrunnen er det samme.En grå plate på bakken synes i begge bildeseriene. Helt lik påkledning, hodeplagg og midlertidige kjennetegn som flekker og utrustning gjør det vanskelig å tro at bildene er tatt i forskjellige land på ulike tidspunkt. Foto: AP/MaximDondyuk/NTB Scanpix
SAMME STED: Det innfelte bildet til venstre viser den mystiske gjengen posere til et lagbilde - angivelig av et russisk rekognoseringslag tatt i Russland før de dukker opp i Ukraina. Det store bildet er tatt utenfor den okkuperte politistasjonen i Slavjansk 12. april. Brosteinen og trærne i bakgrunnen er det samme.En grå plate på bakken synes i begge bildeseriene. Helt lik påkledning, hodeplagg og midlertidige kjennetegn som flekker og utrustning gjør det vanskelig å tro at bildene er tatt i forskjellige land på ulike tidspunkt. Foto: AP/MaximDondyuk/NTB Scanpix Vis mer

Ukraina innrømmer at de ikke har sjekket «bildebevisene»

- Vi leverte dem til OSSE, og stoler på at de finner ut av det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag kunne Dagbladet avsløre at bildebevis som Ukraina har overlevert FN, OSSE og vestlige samarbeidspartnere ikke holder mål.

Ukrainske myndigheter mener fotografiene beviser at en gruppe væpnede prorussiske menn egentlig tilhører de russiske spesialstyrkene. Bildene ble overrakt FN og OSSE i Wien forrige uke.

Gjennom enkle bildesøk kunne Dagbladet fastslå at «bevisene» gjengitt i blant annet New York Times og BBC ikke er troverdige. Mens bildene gjengitt i New York Times er av dårlig oppløsning, har vi funnet de samme i god oppløsning. Da forteller de en helt annen historie enn den ukrainske myndigheter har servert.

- Vi lar OSSE sjekke I en e-post til Dagbladet fra Ukrainas ambassade i Oslo, bekrefter myndighetene i Kiev at bildene er fremlagt som bevis på at russiske styrker opererer i Øst-Ukraina.

- Bildene ble gitt til OSSE. Dette er bekreftet av Ukrainas permanente utsending til de internasjonale organisasjonene i Wien, opplyser Ukrainas ambassade.

OSSE er Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, som gjennom avtalen fremforhandlet i Geneve forrige uke har fått en sentral rolle som observatører og meklere i Øst-Ukraina.

- Vi har ikke anledning til å sjekke autentisiteten til bildene. Vi regner med at OSSE har muligheten til å gjøre dette, og finner ut av hva som er rett, skriver ambassaden.

- Hvem tok bildene? Ett av bildene, som USAs utenriksdepartement skal ha frigitt til amerikanske medier, har svært dårlig oppløsning, og viser angivelig en skjeggete russisk spesialsoldat i Georgia i 2008. Det skal være den samme skjeggete mannen som dukker opp på bilder fra Slavjansk og Kramatorsk i 2014.

Dagbladet har søkt frem de samme bildene i høyoppløselig versjon. De viser at likheten likevel ikke er spesiell stor.

<strong>MANNEN MED SKJEGG:</strong> Denne mannen har fått mye oppmerksomhet, og skal ifølge ukrainske myndigheter være den samme som mannen til venstre på bildet under. De høyoppløslige bildene Dagbladet har søkt frem, svekker denne teorien. Foto: Foto: AP/MaximDondyuk/NTB Scanpix
MANNEN MED SKJEGG: Denne mannen har fått mye oppmerksomhet, og skal ifølge ukrainske myndigheter være den samme som mannen til venstre på bildet under. De høyoppløslige bildene Dagbladet har søkt frem, svekker denne teorien. Foto: Foto: AP/MaximDondyuk/NTB Scanpix Vis mer

- Vi kjenner heller ikke Dagbladets kilder til disse bildene. Spesielt ikke av mannen med skjegg. Hvordan kan dere være sikre på at dere har mottatt eller tatt bilde av samme mann for å sammenligne bildene, spør ukrainske myndigheter i eposten.

Omfattende søk Utgangspunktet for Dagbladets søk er analyseverktøy som finner frem til lignende bilder på nettet, samt en bred gjennomgang av anerkjente internasjonale bildebyråer som NTB Scanpix, Reuters, AP og AFP. Disse har levert flere tusen bilder fra hendelsene i Ukraina den siste tiden.

Søkene viser at det angivelige bildet fra Georgia i 2008 har ligget på ulike nettsider i mange år, mens den skjeggete mannen i Ukraina er avbildet av en rekke anerkjente pressefotografer de siste ukene, og er den samme mannen, i de samme situasjonene, på de samme tidspunktene og stedene, som bildene Ukrainske myndigheter har overlevert.

Et annet bilde viser den mystiske gjengen posere til et lagbilde - angivelig av et russisk rekognoseringslag tatt i Russland før de dukker opp i Ukraina. Men i virkeligheten er bildet tatt utenfor den okkuperte politistasjonen i Slavjansk 12. april. Det ser man på brosteinen og trærne i bakgrunnen, som er helt lik tilsvarende bilder av gjengen tatt av fotografer fra nyhetsbyrået AP.

En grå plate på bakken synes i begge bildeseriene. Helt lik påkledning, hodeplagg og midlertidige kjennetegn som flekker og utrustning gjør det vanskelig å tro at bildene er tatt i forskjellige land på ulike tidspunkt. Videre finnes det ingen nettreff på det angivelige lagbildet før gruppen lot seg fotografere utenfor politistasjonen i Slavjansk 12. april.

Tror på norsk hjelp Ukrainske myndigheter fester nå lit til at OSSE vil finne ut av det.

- OSSE har all mulighet til å finne ut av dette. Spesielt med tanke på den pågående observatørvirksomheten OSSE bedriver i Ukraina, som består av over 100 personer, hvorav flere er nordmenn, skriver den ukrainske ambassaden i sin epost.

Selv om Dagbladets søk svekker troverdigheten til de omtalte bildebevisene, utelukker det ikke en russisk kopling til de prorussiske væpnede gruppene i Øst-Ukraina og den omtalte gruppen med den skjeggete mannen.

Gruppen på 16 til 20 soldater er involvert i det meste som skjer i Donetsk-området den siste tiden. 12. april aksjonerte de mot politistasjonen i Kramatorsk, og okkuperte denne. Samme dag slår de til mot politistasjonen i Slavjansk, og tar denne også. 13. April gjør de seg klare til kamp mot ukrainske sikkerhetsstyrker utenfor Slavjansk, og 14. april okkuperer de rådhuset i Slavjansk.

<strong>IKKE LIKE:</strong> Mannen til venstre er angivelig fotografert i Georgia i 2008, og bærer merket til de russiske spesialstyrkene. Mannen til høyre er avbildet flere steder i Slavjansk  og Kramatorsk de siste ukene.
IKKE LIKE: Mannen til venstre er angivelig fotografert i Georgia i 2008, og bærer merket til de russiske spesialstyrkene. Mannen til høyre er avbildet flere steder i Slavjansk og Kramatorsk de siste ukene. Vis mer

Mennene er utstyrt med russiske automatrifler av typen AK101 - et moderne gevær som ikke finnes i det ukrainske arsenalet, og som foreløpig bare er tildelt utvalgte russiske militær- og sikkerhetsavdelinger.

De har helt like og moderne uniformer, og er velutstyrt med stridsvester, kne-, legg-, og albuebeskyttere, og fremstår som godt organiserte og samtrente.

Det gjør det vanskelig å tro at gruppen er en tilfeldig sammenrasket gjeng med lokale, pro-russiske aktivister. Måten de har gått frem på vitner lite om et folkelig og spontant opprør organisert av sivile.

- Den ukrainske siden vil fortsette jakten på bevis for å vise verden hvordan Russland er involvert i urolighetene og destabiliseringen i Øst-Ukraina, slik de var på Krim. Dette har også Putin innrømmet, skriver ambassaden.

<strong>STØTTES I USA:</strong> Slik er bildebevisene presentert, bla. i avisa The New York Times. USAs utenriksdepartement har selv kommentert saken, og mener bildene er troverdig bevis på russisk innblanding. Faksimile: NYtimes.com
STØTTES I USA: Slik er bildebevisene presentert, bla. i avisa The New York Times. USAs utenriksdepartement har selv kommentert saken, og mener bildene er troverdig bevis på russisk innblanding. Faksimile: NYtimes.com Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer