Ukraina inviterer FN til å delta i antiterroroperasjon

Mens de prorussiske okkupantene ber Putin om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov inviterer FN til å delta i antiterror-operasjonen myndighetene planlegger mot de prorussiske okkupasjonene øst i landet, skriver NTB.

- Vi er ikke imot det og ønsker deres assistanse velkommen til å bidra til en felles antiterroroperasjon i øst, har Ukrainas interimspresident Turtsjynov sagt til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, ifølge ukrainske myndigheter.

- Usannsynlig Kiev Post skriver at en militær innblanding fra FN er usannsynlig, fordi det må godkjennes av FNs sikkerhetsråd. Russland er en av fem permanente medlemsland i Sikkerhetsrådet, og kan derfor legge ned veto i enhver sak i Sikkerhetsrådet.

Ber Putin om hjelp Pro-russiske separatister i Ukraina har nå bedt Vladimir Putin om hjelp, skriver Reuters.

I den østlige byen Slaviansk, skal Ukrainas innenriksminister i natt ha godkjent en antiterroroperasjon. Dette har imidlertid ikke skjedd, men signalene fra Kiev er fortsatt at de vil gjennomføre en slik operasjon.

Den prorussiske gruppa i Slaviansk kalte seg «Folkerepublikken Donetsk». I dag ba de russlands president Vladimir Putin om hjelp til å beskytte dem mot ukrainske styrker.

- Vi ber Putin om å rette sin personlige oppmerksomhet mot den pågående situasjonen og hjelpe til så mye du kan, sa en av separatistlederne under en pressekonferanse utenfor rådhuset i byen i dag.

Okkupantene hadde fått frist til å forlate byggene innen klokka åtte i dag tidlig, men de holder fortsatt stand ved flere bygninger øst i Ukraina.

Borgermesteren i Donetskområdet, øst i Ukraina, varsler aksjon mot de prorussiske opprørerne i dag. Samtidig åpner Ukrainas president for folkeavstemning om området.

- Vi er nå i gang med en anti-terroraksjon der det vil bli slått hardt ned på provokatører og de som forstyrrer offentlig ro og orden. Vi innfører dette for å opprettholde freden i landet vårt, sier han til nyhetsbyrået Interfax, sier borgermester Sergeij Taruta i Donetsk

Putin bekymret Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov kom i ettermiddag med en uttalelse der han sa at Russlands president er bekymret for tilstanden i Ukraina, og at mange av de pro-russiske demonstrantene har bedt om hjelp.

— Dessverre mottar vi mange slike forespørsler fra regionene i Øst-Ukraina, rettet personlig til Putin, med en bønn om hjelp, om å gripe inn på en eller annen måte, sier Peskov ifølge russiske nyhetsbyråer, skriver NTB.

Eu reagerer De 28 utenriksministerne i EU var i dag samlet til et møte i Luxemburg.

Der reagerte britenes utenriksminister William Hauge.

<strong>BARRIKADE:</strong> Prorussiske militsgrupper har okkupert flere bygninger øst i Ukraina. Ukrainske myndigheter ønsker en antiterroroperasjon i landet. Foto: AFP PHOTO / ANATOLIY STEPANOV
BARRIKADE: Prorussiske militsgrupper har okkupert flere bygninger øst i Ukraina. Ukrainske myndigheter ønsker en antiterroroperasjon i landet. Foto: AFP PHOTO / ANATOLIY STEPANOV Vis mer

- Det som har skjedd øst i Ukraina, er en ytterligere opptrapping av situasjonen, og det er en farlig en. Det kan være liten tvil om at dette er noe som er planlagt og fått i stand av Russland, sa Hague før møtet.

Etter møtet besluttet EU å innføre videre sanksjoner mot Russland, mens de gir Ukraina pengehjelp.

Okkuperte bygninger:

Disse byggene i Øst-Ukraina er okkupert av pro-russiske separatister:

• Donetsk: det regionale administrasjonskontoret og det regionale politihovedkvarteret

• Mariupol: byens administrasjonskontor

• Lugansk: sikkerhetstjenesten SBUs
hovedkontor

• Markiivka: byens administrasjonskontor

• Horlivka: byens politihovedkvarter

• Kramatorsk: byens politihovedkvarter og byens administrasjonskontor

• Slavjansk: byens administrasjon og politiets hovedkvarter samt kontrollposter rundt byen

• Jenakijevo: byens administrasjonskontor
 
• Khartsysk: byens administrasjonskontor
• Suhres: byens administrasjonskontor

(Kilder: Reuters, Ritzau) (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer