SEVASTOPOL, UKRAINA: Russiske marinegaster i havnebyen Sevastopol på Krim. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SEVASTOPOL, UKRAINA: Russiske marinegaster i havnebyen Sevastopol på Krim. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Ukraina kaller inn alle reservestyrker til tjeneste

Russiske medier melder at ukrainske soldater støtter overgangsregjeringen på Krim-halvøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Nyhetsbyrået AFP melder at Ukraina kaller inn alle militære reservestyrker til tjeneste. Reservestyrkene i landet skal bestå av rundt én million soldater.

— De væpnede styrkene skal styrke sikkerheten ved våre energiinnstallasjoner, opplyser Ukrainas forsvarssjef Andrij Parubij til Interfax.

Samtidig melder det statseide russiske nyhetsbyrået RIA Novosti har ukrainske soldater på Krim-halvøya begynt å resignere i massiv skala. Dette er ikke bekreftet av vestlige medier.

Også nyhetsbyrået Interfax melder om at ukrainske styrker har byttet side for å nå støtte den russiskvennlige Krim-regjeringen.

Tidligere er det kommet rapporter om at russiske soldater har tatt våpen fra en ukrainsk marinebase. Denne basen ligger i havnebyen Sevastopol, samme sted som den russiske Svartehavsflåten har sin store base.

FLY FRA SOVJET: Ukrainainske styrker har en flyskvadror med typen sukhoj SU-27.
FLY FRA SOVJET: Ukrainainske styrker har en flyskvadror med typen sukhoj SU-27. Vis mer

Viktig område
Krim-halvøya har lenge vært et svært viktig militærstrategisk område for russerne. Etter Sovjetunionens fall i 1991 fikk de fortsatt beholde marinebasen på halvøyen, etter en avtale som varer helt frem til 2042. Denne basen fungerer som hovedkvarteret til den russiske marinen i Svartehavet.

Når det gjelder de ukrainske militærstyrkene er situasjonen en annen. Med et samlet folketall på 2,7 millioner på Krim-halvøya har Ukraina nøyd seg med å utplassere en lett bevæpnet brigade som teller 3500 soldater, skriver New York Times. Denne brigaden skal være utstyrt med lettere artilleri og skytevåpen, men ingen av landets mest avanserte stridsvogner, sier den russiske militæreksperten Igor Sutyagin til avisen.

De ukrainske styrkene skal også ha én flyskradron med fly av typen Sukhoj SU-27. Denne flymodellen ble introdusert av Sovjetunionen i 1984. I tillegg har de en liten marineflåne, men denne har nå blitt innestengt av russiske krigsskip.

Store omskiftninger
Den militære ledelsen i Ukraina har, i likhet med den politiske ledelsen, hatt store omskiftninger de siste ukene. Men militæret har likevel gjort et poeng med å holde seg utenfor den interne politiske konflikten i landet. Den nyeste lederen av militæret er Mykhailo Kutsyn, som ble innsatt av stillingen på fredag.

Den forrige sjefen, admiral Yuriy Ilyin skal 27. februar ha blitt avskjediget etter å ha fått et hjerteinfarkt. Før dette uttalte Ilyin følgende: «Som en militær tjenestemann ser jeg ikke noe annen løsning enn å ærlig tjene det ukrainske folk, og gjøre det klart at jeg aldri vil gi noen ulovlige odrer». Ilyin satt som militærsjef i totalt åtte dager, da den forrige ble sparket 19. februar for ikke å ha angrepet demonstrantene i Kiev.

Ifølge nettsidene til det ukrainske militæret har de totalt 130.000 soldater, med reservestyrker på rundt en million. Svært mye av det militære utstyret stammer fra Sovjetunionen.

- Det har gått 22 år med nesten kontinuerlig økonomisk tilbakegang, og det ukrainske militæret har praktiske talt ikke mottatt noe nytt utstyr, sier den russiske militærforskeren Ruslan Pukhov til New York Times.