Krigen inne i avgjørende fase:

- Ukraina kan skape panikk

Klarer Ukraina å bryte gjennom en av de russiske forsvarslinjene før de fryser til for vinteren, kan de få glede av russernes største svakhet: Å improvisere. Og da kan de skape panikk og uorden.

FRAMGANG: Ukrainske styrker har de siste ukene hatt mest framgang sør for Orikhiv, der landsbyen Robotyne ble tatt i forrige uke. Foto: Den ukrainske bataljonen «Skala» via Reuters / NTB
FRAMGANG: Ukrainske styrker har de siste ukene hatt mest framgang sør for Orikhiv, der landsbyen Robotyne ble tatt i forrige uke. Foto: Den ukrainske bataljonen «Skala» via Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Annonse

- For når gjennombruddet er et faktum, tvinges russerne til å ta ting som de kommer, blant annet fordi panikk og uorden kan risikere å spre seg ettersom det ukrainske gjennombruddet sprer seg, sier professor i militær strategi og operasjoner ved Stabsskolen, Tormod Heier, til Dagbladet.

Det er her muligheten til Ukraina ligger nå - å få russerne ut av balanse ved å framtvinge handlinger de ikke har planlagt for, sier han.

Det har de siste dagene blitt meldt at et gjennombrudd kan være på trappene, særlig langs den såkalte Orikhiv-aksen i sør. Selv sier en ukrainsk general at de har brutt gjennom, men i hvilket omfang og om det i det hele tatt stemmer, er ukjent.

Ketchup-effekt

Kampene rundt Bakhmut er mest sannsynlig for å binde opp russiske styrker slik at de også blir færre i sørøst, der presset øker for å komme ned til Azovhavet.

- Da vil de russiske forsyningslinjene, og handlefriheten som ligger i å manøvrere mellom Moderlandet og Krim, brytes. Skulle ukrainerne få til et gjennombrudd, kan det åpne opp for en «ketchup-effekt», sier Heier.

Han forklarer:

- Ukraina kan presse på, og lettere og mer mobile styrker fra den ukrainske reserven kan plutselig smette gjennom den smale kilen som fotsoldatene, minerydderne og artilleriet har laget i offensivens tre første måneder. Og så kan de tyngre panserstyrkene med vestlig materiell følge etter.

Med andre ord: Først kommer det ingenting ut av flaska, så velter det ut med ketchup.

BRED ERFARING: Heier har 32 år bak seg som offiser i Forsvaret, 15 av dem som oberstløytnant i Hæren.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BRED ERFARING: Heier har 32 år bak seg som offiser i Forsvaret, 15 av dem som oberstløytnant i Hæren.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Det er et slikt gjennombrudd som vil kunne spre panikk og uorden, sier Heier.

- Ikke ulikt det som skjedde i august og september i fjor da ukrainerne tok tilbake store områder rundt Kharkiv og Kherson. Men det forutsetter én ting: At russerne må komme ut av den balansen de foreløpig ser ut til å ha. For da har de kontroll, sier han.

Kan klare å bite seg fast

Om ukrainerne ikke klarer å få fram en slik tilstand ved fronten, er det mye som tyder på at russerne vil klare å bite seg fast.

Det er heller ikke bare et gjennombrudd som er utslagsgivende de kommende ukene, men forutsetningene for et gjennombrudd må være på plass - Ukraina må ha nok soldater med minst seks måneders kamperfaring, mener Heier.

- Og denne ressursen tynnes ut ettersom tapene fortsetter. Dårlig trente reserver som må erstatte veteranene kan ofte bidra til mer usikkerhet siden de ikke er like erfarne og dyktige. Fraværet av kontroll i luften, samt manglende luftvern og ammunisjon fra vesten spiller også inn. Og ikke minst: Evnen til å samordne større kampavdelinger på bataljons- og brigadestørrelse (fra 1000 til 5000 mann) der fotsoldater, stridsvogner, artilleri, mineryddere og droner knyttes sammen til ett sømløst og fullintegrert kampsystem, sier professoren.

- Denne kompetansen tar det mange år å utvikle, legger han til.

TAKTIKK: Her vil Ukraina muligens slå til mot nå. Video: Dagbladet TV. Programleder: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Det store spørsmålet

Hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen, oberstløytnant Palle Ydstebø, trekker også fram et gjennombrudd som utslagsgivende i tida som kommer.

- Ukrainske styrker har de siste ukene hatt mest framgang sør for Orikhiv, der landsbyen Robotyne ble tatt i forrige uke. Siste uka har Ukraina brutt seg inn i det andre russiske forsvarsbeltet ved Verbove, mens russerne har forsterket dette avsnittet med styrker fra den strategiske reserven, sier han til Dagbladet.

Det kan tyde på at Russland vurderer den ukrainske framgangen som kritisk, tror han.

KRIGSEKSPERT: Ydstebø ved Krigsskolen følger Ukraina-krigen dag for dag. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRIGSEKSPERT: Ydstebø ved Krigsskolen følger Ukraina-krigen dag for dag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Ukraina har siden midten av juni lagt mer vekt på å slite ned de russiske styrkene med bruk av artilleri, og det store spørsmålet er nå om russerne er så svekket at det kan gi ukrainerne en mulighet for et gjennombrudd, sier Ydstebø.

Det som ifølge eksperten er viktig å følge med på framover, er om ukrainske styrker klarer å forsterke framgangen og begynne å rulle opp de russiske forsvarslinjene de har brutt inn i, og true det viktige knutepunktet Tokmak knappe to og en halv mil sør-sørvest for Robotyne.

- Det kommer mye an på hvem som har tilgjengelige reserver og best gjennomføringskraft, sier Ydstebø.

- Ukraina er inne i en skjebne stund. Ukene som kommer vil vise hvor mye terreng som frigjøres før frontlinjene igjen fryser til, istemmer Heier.

Krigen i Ukraina
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer