UNDER HARDT PRESS:  Russlands president Vladimir Putin anklages for å støtte de pro-russiske separatistene i Ukraina økonomisk og med våpen. Det kan koste ham dyrt.  Foto: Joner Terje Hansen / Dagbladet
UNDER HARDT PRESS: Russlands president Vladimir Putin anklages for å støtte de pro-russiske separatistene i Ukraina økonomisk og med våpen. Det kan koste ham dyrt. Foto: Joner Terje Hansen / DagbladetVis mer

Ukraina-krisa kan koste Putin dyrt

Trues av USA og saksøkes av etterlatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etterlatte etter Malaysia Airlines-tragedien i Ukraina planlegger nå et stort søksmål for å skade Putin og hans nærmeste.

De vil kreve flere titalls millioner for Putins angivelige rolle i at flyet ble skutt ned. Det samtidig som USA skriker etter at russisk økonomi må rammes hardere.

Vil saksøke Det britiske advokatfirmaet McCue & Partners forbereder nå et søksmål mot Russlands president for amerikansk rett.
I tillegg til et søksmål mot Malaysia Airlines, vil de også kreve millioner av Putin.

- De som er ansvarlige er ikke bare separatistene, som skal ha skutt raketten mot MH17-flyet og forårsaket døden til hundrevis av uskyldige ofre, men også stater, enkeltpersoner eller institusjoner som ga dem økonomisk og materiell støtte og midler til å gjøre det, sier advokatfirmaet i en uttalelse.

Ifølge avisen The Daily Telegraph vil nok også Putins næreste militærrådgivere og politikere trekkes inn i saken.

Flere eksperter har påpekt at separatistene alene ikke har kompetanse eller utstyr til å skyte ned fly og operere BUK-missiler. USA har anklaget Putin for å forsyne separatistene med både våpen, penger og våpentrening, og de etterlatte mener dette gjør at Putin har skyld i tragedien.

Står uten svar Men hva som faktisk skjedde, kan la vente på seg. Mens de første pårørende i går ankom krasjstedet, slet fortsatt de internasjonale krimteknikerne med å få full tilgang til området.

- Det er kamper, og vi kan ikke ta sjansen, uttalte Alexander Hug, fungerende leder for Ukraina-gruppa fra OSSE, i dag.

30 nederlandske krimteknikere er nå i Nederland, sammen med 49 australske og 68 malaysiske politifolk. De er nå, sammen med OSSE, i forhandlinger med opprørsledere for å få trygg tilgang til krasjstedet.

Den britiske ambassadøren til Ukraina, Simon Smith, har imidlertid advart mot at det «kan ta år» før de etterlatte får svar på hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre kvelden.

Men Putin kan få økonomisk straff allerede nå, skyldig eller ei.

Hardt slag mot økonomien For dette langt fra den mest kostbare konsekvensen av Ukraina-krisa for Russland. Hvis de ikke stopper den påståtte støtten til separatistene, truer EU og USA med å ramme russisk økonomi hardt.

- Det må harde økonomiske sanksjoner til, som rammer russisk økonomi og som holdes ved like, for å bøye Putin. Og de må ha bred oppslutning, skal de ha effekt, har professor i statsvitenskap Dag Harald Claes ved Universitet i Oslo uttalt til Dagbladet.

Mens USA har gått hardt ut, har EU bare innført myke sanksjoner som rammer enkeltpersoner og selskaper. Det som nå vurderes, er å fryse russiske verdier i EU og forby investeringer i Russland, samt forbud mot å kjøpe russisk gass og olje

Men dette vil svi på hjemmebane. London og Østerrike er full av russiske penger, Frankrike har store militærkontrakter med Russland og Øst-Europa er avhengig av russisk gass.

Mens EU-lederne diskuterer sanksjoner, blir forholdet mellom Vesten og Russland kaldere. Og de etterlatte står fremdeles uten svar.

Det siste fra Ukraina: • Putins datter har rømt fra Nederland

Australsk foreldrepar besøkte krasjstedet

Fortsatt kroppsdeler på krasjstedet til MH17 i Ukraina

Flystyrt og diplomatisk krig på alle fronter