DYR KONFLIKT:  Verdien på russiske selskaper har falt med drøyt 350 milliarder norske kroner siden fredag. Det er mer enn det historisk dyre OL-et i Sotsji. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
DYR KONFLIKT: Verdien på russiske selskaper har falt med drøyt 350 milliarder norske kroner siden fredag. Det er mer enn det historisk dyre OL-et i Sotsji. Foto: Jon Eeg / NTB scanpixVis mer

Ukraina-krisen er dyrere enn Sotsji-OL

Striden om Krim-halvøya har kostet Russland milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av en helg har striden om Krim-halvøya blitt dyrere for Russland enn hele Putins prestisje-OL i Sotsji.

FØLG UROEN PÅ KRIM-HALVØYA I VÅRT LIVESTUDIO!

Fall i verdi Siden fredag i forrige uke har nemlig russiske aksjekurser falt dramatisk, og mandag ettermiddag hadde verdien av russiske selskaper falt med 58,4 milliarder dollar, eller drøyt 350 milliarder kroner.

Til sammenligning kom prisen på Sotsji-lekene, tidenes dyreste vinter-OL, på 51 milliarder dollar.

Samtidig falt rubelen med 2,2 prosent og havnet på et historisk lavt nivå mot dollar og euro.

Satte opp renta Den russiske sentralbanken satte mandag opp styringsrenten til 7,0 prosent, en markant og overraskende økning fra 5,5 prosent.

- Hensikten med beslutningen er å avverge faren for inflasjon og trygge den økonomiske stabiliteten i en situasjon med uro i finansmarkedene, het det i en kunngjøring fra banken. Ukraina ble ikke nevnt i kunngjøringen fra den russiske sentralbanken, men statssekretær med ansvar for økonomisk utvikling, Andrej Klepatsj, medgir at striden om Ukraina vil tynge økonomien.

Vanskelig periode   -Denne bølgen av hysteri vil gå over, men vi vet ikke når. Uansett står vi foran en periode med mer konfrontasjon og vanskeligheter. For oss vil det bety et mer komplisert forhold til EU og USA, med alle konsekvenser det medfører, sa Klepatsj.

Russland opplever en stor kapitalflukt som skyldes frykt for følgene av Russlands strid med de nye Europa-vennlige makthaverne i Ukraina og vestlige land som støtter dem.

USA truer attpåtil med økonomiske sanksjoner mot det russiske lederskapet. Dessuten lider mange russiske selskaper med tilknytning til Ukraina, direkte av krisen. Uroen satte preg på aksjehandelen mandag morgen. Den russiske hovedindeksen sank med 9 prosent da Moskva-børsen åpnet.

Aksjefall Aksjene i gassgiganten Gazprom falt over 10 prosent. Selskapet eksporterer store mengder gass til Ukraina og har også bankinteresser i landet. Rubelen har nådd et nytt lavnivå mot både dollar og euro.

Den russiske valutaen har allerede vært under sterkt press fordi investorene er bekymret for den lave økonomiske veksten i landet. Eksperter trekker paralleller til krigen med Georgia om Sør-Ossetia i 2008. Denne bidro til Russlands økonomiske krise i 2009. (NTB)