TATT FLERE BYER: Prorussiske styrker har de siste to dagene tatt over flere byer øst i Ukraina. Gruppene har annektert flere politihovedkvarter. Her fra byen Slavjansk. Nå advarer Ukrainas president om at Russland ikke vil nøye seg med Krim-halvøya og de til nå annekterte byene i øst. Foto: Reuters/ Scanpix
TATT FLERE BYER: Prorussiske styrker har de siste to dagene tatt over flere byer øst i Ukraina. Gruppene har annektert flere politihovedkvarter. Her fra byen Slavjansk. Nå advarer Ukrainas president om at Russland ikke vil nøye seg med Krim-halvøya og de til nå annekterte byene i øst. Foto: Reuters/ ScanpixVis mer

Ukraina: Militæraksjoner i gang i øst

Ukrainas president bekrefter aksjoner, ifølge russiske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas president sier at militæraksjonen mot separatistene øst i landet nå er i gang i Donetsk-regionen, melder russiske medier.

Varslet aksjoner De varslede antiterroraksjonene mot prorussiske grupper skal nå være i gang øst i Ukraina, skriver NTB. Bekreftelsen kommer ifølge nyhetsbyrået fra Ukrainas president Oleksandr Turtsjynov selv.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax, sier Turtsjynov følgende til Russia Today:

- Operasjonen begynte natt til tirsdag. Målet med dette tiltaket er å beskytte borgerne i Ukraina. Den kommer til å bli gjennomført steg for steg, balansert og ansvarsfullt. Jeg vil understreke igjen at målet med dette er å beskytte Ukrainas borgere.

Motstridende meldinger Det har til nå vært en del motstridende meldinger om hva som skjer i Slavjansk, en av de største byene i Donetsk-området. Mye kan tyde på at det er nettopp her at aksjonene nå er i gang. Men ingen vestlige journalister har så langt ikke rapportert om skuddvekslinger i Slavjansk. Blant annet melder Reuters om at den storstilte aksjonen har fått en tilsynelatende treg start.

Ifølge NTB melder Interfax at aktivister forteller om pansrede kjøretøy på vei mot byen, og at det har brutt ut kamper. VGs journalist i Slavjansk kan imidlertid melde at det er rolig i byen, og at en aktivist de har snakket med sier at ingenting har skjedd der tirsdag.

Det har siden søndag blitt varslet såkalte antiterroroperasjoner fra presidenten. Ukrainske myndigheter satte mandag en frist til kl.08:00 for de prorussiske gruppene til å komme seg unna. Fristen ble ikke overholdt. Det har siden mandag vært ventet en reaksjon fra ukrainske myndigheter. Blant annet gikk borgermester Sergeij Taruta ut og varslet antiterroraksjon i Donetsk mot de prorussiske annekteringene.

Advarer mot Putin Presidenten advarte i dag mot han det omtaler som Putins «brutale planer» da han møtte i det ukrainske parlamentet. Oleksandr Turtsjynov frykter Russland vil forsøkre å ta over store deler av landet.

- Russland har hatt og har fortsatt brutale planer, saTurtsjynov til det ukrainske parlamentet tirsdag.

- De vil ikke bare sette Donetsk-regionen i flammer, men hele sør og øst. Fra Kharkiv til Odessa, sa presidenten.

Etter planen skal russiske og ukrainske myndigheter møtes torsdag til samtaler i Geneve. Både representanter fra USA og EU vil være til stedet. Hva som vil bli utfallet av disse samtalene er nå høyst usikkert.