Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukraina nekter å trekke tilbake tunge våpen fordi prorussiske opprørere fortsetter å angripe

Flere rapporter om trefninger.

TREKKES IKKE UT: En ukrainsk tank ved Peski i Donetsk-området. Foto: AFP / OLEKSANDR RATUSHNIAK / NTB scanpix
TREKKES IKKE UT: En ukrainsk tank ved Peski i Donetsk-området. Foto: AFP / OLEKSANDR RATUSHNIAK / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukraina kommer ikke til å trekke tilbake tunge våpen mandag kveld fordi prorussiske opprørere fortsetter sine angrep, opplyser en ukrainsk militærkilde.

En våpenhvile trådte i kraft ved midnatt natt til søndag. Den videre fredsplanen slår fast at tunge våpen skal trekkes ut av Øst-Ukraina to døgn senere, det vil si midnatt natt til tirsdag.

En militærtalsmann forklarer overfor AFP hvorfor Ukraina velger å bryte avtalepunktet om tilbaketrekking.

- Det er ikke noe spørsmål i øyeblikket om å trekke tilbake våre tunge våpen. Hvordan kan vi trekke tilbake våre våpen hvis opprørerne forsøker å angripe oss med stridsvogner og skyter kontinuerlig mot oss? sier militærtalsmannen.

I løpet av det første døgnet med våpenhvile ble det rapportert om trefninger. En ukrainsk militærkilde opplyser at fem ukrainske soldater er drept og 21 såret i angrep fra prorussiske opprørere. Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin opplyser at det i løpet av det siste døgnet er registrert 112 angrep fra opprørerne.

Samtidig opplyser det russiske nyhetsbyrået Tass at ukrainske styrker har innledet angrep mot flyplassen i Donetsk.

Søndag ettermiddag opplyste Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at våpenhvilen mellom Ukraina og prorussiske opprørere i stor grad er blitt overholdt, selv om det fant sted sporadiske kamper ved den strategisk viktige byen Debaltseve.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!