Lyman:

Ukraina omringer russisk-kontrollert nøkkelpunkt

Ukrainske styrker er godt i gang med å omringe russiske styrker i den strategisk viktige byen Lyman. Hvis Russland er bekymret troppene sine, må de henvende seg til Ukraina, harselerer president Zelenskyjs rådgiver.

SLÅR TILBAKE: Ukrainske styrker er i ferd med å ta kontroll over et svært viktig rusiskkontrollert område i Ukraina. Dette bildet viser ukrainske styrker i Kramatorsk i den østlige delen av Ukraina 29. september. Foto: Juan BARRETO / AFP
SLÅR TILBAKE: Ukrainske styrker er i ferd med å ta kontroll over et svært viktig rusiskkontrollert område i Ukraina. Dette bildet viser ukrainske styrker i Kramatorsk i den østlige delen av Ukraina 29. september. Foto: Juan BARRETO / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Meldingene fra Lyman er urovekkende. Akkurat nå er byen delvis omringet, sier Denis Pusjilin i sosiale medier.

Pusjilin er russisk leder for utbryterregionen Donetsk. Selv brukte de russiske styrker flere uker på å få kontroll over samme by denne våren, som ligger i den nordlige delen av Donetsk - et fylke som bare delvis har vært under russisk kontroll.

Opprørslederen bekrefter samtidig at ukrainske regjeringsstyrker er i ferd med å gjenerobre kontrollen over landsbyer i området.

Også en talsperson for ukrainas styrker i øst bekrefter at det pågår en operasjon med å omringe russiske styrker i området, ifølge Reuters. Ifølge talspersonen har Ukraina alle logistikk-ruter inn til området under full kontroll ved 14-tida fredag.

- Hvis Russland er bekymret for sine tropper som nå er omringet, må de henvende seg til Ukraina, sa Mykhailo Podoljak, en nær rådgiver av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, ifølge Reuters.

Samtidig som omstridt seremoni

Nyhetene om kampene rundt Lyman kommer samtidig russiske myndigheter holdt en varslet seremoni i Moskva der regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja offisielt ble erklært som russiske.

FÅR PROBLEMER: Pakistans statsminister Shehbaz Sharif fikk problemer under møtet med Putin under Shanghaigruppens toppmøte, 15. september. Video: Ruptly / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Pushilin sier at ukrainske styrker forsøker å overskygge den historiske innlemmelsen i Russland.

- Våre folk kjemper, vi kaller ut reserver og vi må holde ut, til tross for at fienden har satt inn betydelige styrker mot oss, sier Donetsk-lederen.

Putin: Vil forsvare områder

Under fredagens seremoni langet Putin ut mot Vesten. Han forsikret også om at Russland vil forsvare sitt land «med alle midler».

- Vi vil jobbe med å øke sikkerheten i de nye regionene. Våre brødre og søstre i Ukraina er del av ett folk, sier han.

Putin sier at han mener folk ble «revet fra sitt moderland» da Sovjetunionen ble oppløst.

- Russand søker ikke å ta tilbake Sovjetunionen, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer