Ukraina-oppgjør:
- Krigspropaganda

Krigen i Europa har herjet mens SV-leder Audun Lysbakken har vært ute i pappaperm. Vel tilbake i partilederstolen mener han det ikke er noen tvil om at hans egen side i politikken må samle seg om støtten til Ukraina - og mot Putin.

KLAR TALE: SV-lederen tar et oppgjør med venstresida i norsk politikk. Han er klar på at de må samles i sin støtte til Ukraina. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KLAR TALE: SV-lederen tar et oppgjør med venstresida i norsk politikk. Han er klar på at de må samles i sin støtte til Ukraina. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg mener at venstresida har alle grunner til å gå tungt inn i solidaritetsarbeid med den ukrainske frihetskampen, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Fredag er det varslet at den russiske nasjonalforsamlingen vil støtte opp under resultatet fra de såkalte folkeavstemningene i de ukrainske fylkene Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja, og innlemme disse i Den russiske føderasjon.

Samtidig har Russland etter en periode med ukrainsk gjenerobring sør i landet, varslet en mobilisering av 300 000 reservesoldater i krigen.

I slutten av februar, kort tid etter at Putin startet sin fullskala invasjon, var SV splittet i spørsmålet om norsk våpenhjelp til Ukraina. Rødt var på sin side det eneste partiet som sa nei i Stortinget.

Lysbakken er klar på at venstresida må samles i sin støtte til ukrainerne - og i sin motstand til Putin.

Frykter ytre høyre

For Lysbakkens del handler støtten til Ukraina nettopp om prinsipper som tradisjonelt er viktige for venstresida, forklarer han til Dagbladet: Om folkeretten og om små staters rettigheter i møte med stormakter.

TILBAKE: Audun Lysbakken er tilbake fra pappaperm og klar for nye kamper i politikken. Foto: Shad Madian / Dagbladet
TILBAKE: Audun Lysbakken er tilbake fra pappaperm og klar for nye kamper i politikken. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Dette er veldig mange av de samme prinsippene som gjorde at vi i sin tid gikk imot den amerikanske krigen i Irak, som et eksempel. Det er én grunn, sier Lysbakken før han går videre i sin begrunnelse.

- Den andre er at jeg mener vi må se Putin-regimet i en større sammenheng.

Med Lysbakkens ord er Putin-regimet «et autoritært, sjåvinistisk og imperialistisk ytre-høyre regime», som på ulike vis er beslektet med ytre høyre i Vesten.

- Det er masse politisk slektskap mellom Putin og Trump. Putin har også mye til felles med en del av de kreftene som vinner fram i europeiske land, enten det er Orban i Ungarn eller deler av det nye flertallet i Italia.

Han mener disse politiske kreftene må ses i sammenheng og påpeker at disse truer alt det venstresida i politikken er glad i.

BEKYMRET: SV-lederen er bekymret over framveksten av ytre høyre i Vesten og mener venstresida må samle seg i sin støtte til Ukraina og motstand mot Putin. Foto: Shad Madian / Dagbladet
BEKYMRET: SV-lederen er bekymret over framveksten av ytre høyre i Vesten og mener venstresida må samle seg i sin støtte til Ukraina og motstand mot Putin. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- De fremmer reaksjonære verdier, de er opptatt av å slå tilbake mangfold og demokratiske framsteg, skeives rettigheter og feminismens seire. Jeg mener vi må se kampen mot det nye autoritære ytre høyre som et av vår tids mest grunnleggende spørsmål, på samme måte som fordeling og miljø er helt grunnleggende spørsmål for venstresida i vår tid, og konkluderer:

- Dette er min begrunnelse som sosialist.

- Må ta sterkt avstand

- Du sier «venstresida». Er dette et spark til Rødt også?

- Det er klart at mitt syn gjelder alle på venstresida, men jeg har ikke noe behov for å snakke til Rødt spesielt. For meg er det hva SV og Norge gjør som er viktig. Rødt får finne ut av det selv, men jeg er jo uenig med Rødt i spørsmålet om våpenhjelp, sier Lysbakken og klargjør:

- Men selvfølgelig, de kreftene i Steigan-miljøet som rett og slett viderebringer Putins krigspropaganda, det er noe veldig annet som en klart må ta sterkt avstand fra.

Samtidig som han er klokkeklar i eget standpunkt, er han tydelig på at han har både respekt og forståelse for dem som har motargumenter som går på Norges rolle i konflikten.

- Jeg har vært tydelig i mitt standpunkt om våpenleveranser, og har flertallet i SV bak meg. Men i Ukraina-spørsmålet er det viktig å skille hvor det er enighet og hvor det er ulike syn innad i vårt parti. I synet på krigen generelt, oppfatter ikke jeg at det er en uenighet. Vi står samlet bak ukrainernes frihetskamp og mot den russiske invasjonen, sier Lysbakken.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer