Ukraina på dødstoppen - Norge har samme muterte virus

Norske myndigheter vil vite om det muterte viruset er skyld i så mange ukrainske dødsfall.

HARDT RAMMET En sykepleier steller en pasient i den ukrainske byen Lviv tidligere i november. Landet er blant de hardest rammede av svineinfluensa. Foto: Ap Photo/Sergei Grits
HARDT RAMMET En sykepleier steller en pasient i den ukrainske byen Lviv tidligere i november. Landet er blant de hardest rammede av svineinfluensa. Foto: Ap Photo/Sergei Grits Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| «En cocktail av tre influensavirus har mutert til lungebetennelse-pest».

Slik beskriver blant andre britiske Daily Express influensapandemien i Ukraina, der 344 mennesker er døde ifølge helsemyndighetene, melder Kyiv Post. 1,5 millioner regnes som smittet.

Fredag advarte norske myndigheter om at en farligere og mutert variant av svineinfluensaviruset var funnet i Norge. Den samme mutasjonen er, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) registrert i Ukraina. Det har fått norske myndigheter til å reagere.

- Vi ble kjent med dette på ryktebørsen, og undersøker om denne mutasjonen er skyld i de mange dødsfallene i Ukraina. Det er tidkrevende arbeid, og vi vet ennå ikke om det er tilfellet, sier overlege Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning på Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Dersom mutasjonen står bak den høye dødligheten i Ukraina, kan det være interessant for norske myndigheter.

- Å få klarhet i dette er av interesse. Det kan gi noen forklaringer, sier Rønning.

- BESKYTTER MEG MED HVITLØK: Ukrainas statsminister Julia Timosjenko har ikke tro på vaksiner. Den oppfatningen deler hun trolig med mange, særlig eldre, ukrainere. - Jeg beskytter meg selv som alle andre, med sitron, løk, hvitløk - alt som er nødvendig, sier hun på riksdekkende tv. Her besøker hun et sykehus i Lutsk, 40 mil vest for Kiev. Foto: Aleksandr Prokopenko/AP
- BESKYTTER MEG MED HVITLØK: Ukrainas statsminister Julia Timosjenko har ikke tro på vaksiner. Den oppfatningen deler hun trolig med mange, særlig eldre, ukrainere. - Jeg beskytter meg selv som alle andre, med sitron, løk, hvitløk - alt som er nødvendig, sier hun på riksdekkende tv. Her besøker hun et sykehus i Lutsk, 40 mil vest for Kiev. Foto: Aleksandr Prokopenko/AP Vis mer

I Norge er hittil 23 døde av svineinfluensa. Ved to av i alt åtte undersøkte dødsfall i Norge, er den muterte varianten observert.

15 døde
Influensaepidemien herjer Ukraina for andre måneden på rad, men ifølge Det europeiske folkehelseinstituttet (ECDC) er det så langt bare 15 dødsfall som kan relateres til svineinfluensa.

I går slo WHO fast at viruset som har spredd seg raskt i områdene rundt Ternopil og Lviv ikke er et «supervirus».

WHOs egen spesialgruppe med feltarbeidere har tatt prøver fra 34 personer og bare funnet det vanlige viruset, H1N1.

Mange døde
Samtidig er det utvilsomt at mange stadig dør hjemme eller på sykehus som følge av kraftig luftveis- infeksjoner. Historier om folk med blødende eller kullsvarte lunger fortelles av flere leger og en gjengitt i mange medier.

GASS ELLER INFLUENSA: En ung mann har på seg en gassmaske om bord på bussen i Lviv vest i Ukraina. Foto: YURIY DYACHYSHYN/AFP
GASS ELLER INFLUENSA: En ung mann har på seg en gassmaske om bord på bussen i Lviv vest i Ukraina. Foto: YURIY DYACHYSHYN/AFP Vis mer

Med «supervirus» mistanken avkreftet trer andre forklaringer fram i lyset.

Influensa-pandemien i Ukraina avslører et helsevesen der store penger betales under bordet til leger som tjener langt under kolleger i andre europeiske land.

Og selv om mange leger og sykepleiere har god utdannelse, er avansert utstyr som respiratorer ikke skiftet ut siden landet lå under Sovjet, på begynnelsen av 90-tallet, forteller leger til New York Times.

Hjelpeløse leger
Marta (18) and Nazar Martin (19), datter og sønn av Galina Martin (43), forteller til New York Times om da moren deres skulle til behandling i 23. oktober. Hosten hadde utviklet seg til at moren nå kjempet for luft.

- Ingen visste at det var en pandemi. Ingenting ble sagt, hverken på jobb eller på tv, sier Marta.

INTET UNNTAK: Etter at ukrainske helsemyndigheter slo alarm vil alle ha beskyttelse, fort. Og ingen er unntatt.  Foto: YURIY DYACHYSHYN/AFP
INTET UNNTAK: Etter at ukrainske helsemyndigheter slo alarm vil alle ha beskyttelse, fort. Og ingen er unntatt. Foto: YURIY DYACHYSHYN/AFP Vis mer

Sykehuset var hjelpeløse.

Moren ble testet for bronkitt, leger tok prøver fra ryggmargen hennes for å sjekke etter hjernehinnebetennelse og gjennomførte en MR, på jakt etter kreft i hjernen. Etter hver ny diagnose og påfølgende resept dro barna på apoteket for å kjøpe medisiner.

Korrupsjon
Til sammen brukte de to søsknene 35000 hvryvnia, nærmere 25 000 kroner på sju dager. En stor andel av pengene gikk imidlertid ikke til medisiner, men til å betale sykepleiere og leger under bordet for å gjøre testene de anbefalte for moren.

Til sammenlikning tjener en lege ved et offentlig sykehus i Ukraina rundt 1500, skriver samme avis.

Først 29. oktober gikk alarmen. Leger og sykepleiere dukket opp iført verneutstyr og masker. Galina lå fremdeles på sykehus, nå som «et halveis lik», ifølge sønnen Nazar.

Klikk for tittel

Klikk for innhold

Dagen etter døde Galina, prøver ble tatt og sjekket for svineinfluensa. Barna er rasende på helsemyndighetene.

- De tok det først alvorlig da folk døde, når dødstallene steg. Hvor var de før det?, spør Nazar Martin (19).

Skepsis
En annet årsak til at så mange liv har gått tapt av høstens influensa, er trolig at mange ukrainere har en skepsis til skolemedisin og sterk tro på folkemedisin, som sitron, hvitløk og urter.

Selv Ukrainas statsminister Julia Timosjenko avviste blankt på riksdekkende tv at hun vil ta svineinfluensavaksinen.

Klikk for tittel

Klikk for innhold

- Jeg er ikke vaksinert. Jeg beskytter meg selv som alle andre, med sitron, løk, hvitløk - alt som er nødvendig. Jeg synes det er best å beskytte seg ved hjelp av velkjente måter, sa statsministeren i beste sendetid.

• Følg utbredelsen av svineinfluensa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer