LØSLATE FANGER: Demonstrantene i Kiev vil ikke gi seg før Ukrainas president har skrevet ut nyvalg. Her er en helsearbeider og hans livvakt som lar seg fotografere ved barrikadene som er satt opp ved området der det tidligere har vært kraftige sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti. Foto: REUTERS / Scanpix / Thomas Peter
LØSLATE FANGER: Demonstrantene i Kiev vil ikke gi seg før Ukrainas president har skrevet ut nyvalg. Her er en helsearbeider og hans livvakt som lar seg fotografere ved barrikadene som er satt opp ved området der det tidligere har vært kraftige sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti. Foto: REUTERS / Scanpix / Thomas PeterVis mer

Ukraina skal drøfte amnesti for demonstranter

Ukrainas nasjonalforsamling skal onsdag drøfte et mulig amnesti for fengslede demonstranter. Opposisjonen krever løslatelse uten vilkår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Viktor Janukovitsj står fast ved at demonstrantene ute i gatene først må rive ned barrikadene og forlate offentlige bygninger som de har okkupert. Så kan de løslates. Spørsmålet er om han vil gi etter for opposisjonens press også på dette punktet.

De siste dagene har president Janukovitsj blant annet opphevet en omstridt lov som skulle sette en stopper for de omfattende demonstrasjonene.

I tillegg har statsminister Mykola Azarov og hans regjering gått av. Men opposisjonen er ikke fornøyd før det lyses ut nyvalg.

Ashton i Kiev EUs utenrikssjef, Catherine Ashton, er onsdag ventet å ha samtaler med partene i Kiev, dagen etter at president Vladimir Putin deltok på et toppmøte med EU i Brussel. Der framholdt han at det er uheldig med utenlandsk innblanding i krisa i Ukraina.

Mens russerne har kritisert EU for utidig press på ukrainske myndigheter, mener EU at det er Russland som presser nabolandet til å avstå fra en samarbeidsavtale med EU.

NATO-kritikk NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, gjentok denne kritikken onsdag. Han beklager at avtalen aldri ble signert som planlagt i november og levner ingen tvil om hva han mener er grunnen:

- Årsaken er velkjent: Presset som Russland legger på Kiev, sier Fogh Rasmussen i et intervju med den franske avisen Figaro.

(NTB-AFP-Reuters)