Ukraina skal knuse opprøret militært

Ukrainske styrker har i morgentimene startet en stor offensiv for å knuse det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina.

KLAR TIL KAMP: Ukrainske styrker klare til kamp i dag tidlig.  EPA/IVAN BOBERSKYY Scanpix
KLAR TIL KAMP: Ukrainske styrker klare til kamp i dag tidlig. EPA/IVAN BOBERSKYY Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Baser og sjekkpunkter til de pro-russiske opprørerne som har tatt kontroll over store deler av de østlige fylkene Donetsk og Lugansk ble angrepet i dag tidlig.

- Frigjøre vårt land - Våre væpnede styrker gjennomfører angrep på terroristenes baser og sjekkpunkter, sa presidenten i nasjonalforsamlingen, Oleksandr Turtsjynov idag. Han sa også at «den aktive fasen av av anti-terror operasjonen er gjenopptatt», melder blant annet BBC.

Angrepene idag kom etter at den nyvalgte presidenten Petro Porosjenko for ti dager siden innførte en ensidig våpenhvile med tilbud om amnesti, og en korridor til Russland for de av opprørerne uten blod på hendene. Våpenhvilen førte ikke til noe politisk gjennombrudd, og i går kveld, da Porosjenko kunngjorda at våpenhvilen var over, gjorde han det med følgende ord.

- Vi vil angripe. Vil vil frigjøre vårt land.

Porosjenko presset Avblåsingen av våpenhvilen betyr at det diplomatiske arbeidet som EU ledet ikke førte fram. I går satt Ukrainas president Porosjenko i en lang telefonkonferanse med både den russiske presidenten Vladimir Putin, den franske presidenten Francois Hollande og den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Det førte til at Hollandes kontor gikk ut og sa at Ukraina og Russland var enige om å arbeide for en gjensidig våpenhvile. Men kort etter kom Porosjenkos erklæring om at våpenhvilen ikke lenger var gyldig.

Den ukrainske presidenten er også presset av dem som vil slå ned opprøret i øst militært. I  helga demonstrerte mange ti-tusener for å slå ned opprøret på revolusjonsplassen Maidan i Kiev.

Åpen for ny våpenhvile Porosjenko sier at han er klar for en ny våpenhvile hvis det er grunnlag for det. Men inntil videre er det dette som gjelder:

- Beslutningen om ikke å fortsette våpenhvilen er vårt svar til terrorister, militante og plyndrere, sa Porosjenko.

Så langt har det ikke kommet noen reaksjoner fra Moskva. Ukraina mener at opprøret i øst er støttet og til dels ledet av russiske spesialstyrker. De sier også at russiske våpen som har kommet over grensa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer