Krigen i Ukraina:

Ukraina slakter Vesten

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba har vært forbannet på Tyskland og Frankrike, og mener at Kyiv ville ha falt dersom Ukraina hadde lyttet til USA.

TAR OPPGJØR: Utenriksministe Dmytro Kuleba tar et knallhardt oppgjør med Tyskland, Frankrike og USA. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
TAR OPPGJØR: Utenriksministe Dmytro Kuleba tar et knallhardt oppgjør med Tyskland, Frankrike og USA. Foto: Petr David Josek / AP / NTB Vis mer
Publisert

Utenriksminister Dmytro Kuleba i Ukraina tar et kraftig oppgjør med Vesten i et intervju med den danske avisa Berlingske. Kuleba sier at han har vært forbannet på Tyskland og Frankrike, og at dersom Ukraina hadde lyttet til USA, ville de ha mistet hovedstaden Kyiv.

- Etter 2014 var den klassiske tilnærmingen til Ukraina fra Paris og Berlin å si: «Kjære Ukraina, vennligst gi Putin denne innrømmelsen og denne innrømmelsen fordi at det vil hjelpe oss med å overbevise ham om å opptre konstruktivt», sier Kuleba til Berlingske og fortsetter:

- Det har alltid … ja, gjort meg forbannet. Dersom det er for hardt å si for en utenriksminister, vil jeg heller si at det har opprørt oss. Dette fordi at det underbygger premisset om at det er Ukraina som skal gi innrømmelser.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

Kritisk

Avisa beskriver at Kuleba himler med øynene.

- Russland ler av den typen argumenter. Russland respekterer styrke. Det er noe grunnleggende som man må forstå her, sier Kuleba, som mener at europeiske politikere ikke forstår seg på Russland, Vladimir Putin og krigen.

Kuleba understreker imidlertid at han er takknemlig for all støtte EU-landene har gitt siden Russland invaderte Ukraina 24. februar, og peker særlig på våpenleveransene.

MØTTES: Norges utenriksminister, Anniken Huitfeldt, møtte Kuleba under et møte i regi av Nato i april. Seinere besøkte hun Kuleba i Kyiv. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB
MØTTES: Norges utenriksminister, Anniken Huitfeldt, møtte Kuleba under et møte i regi av Nato i april. Seinere besøkte hun Kuleba i Kyiv. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB Vis mer

Lyttet ikke til USA

To dager før invasjonen startet, var Kuleba på besøk hos den amerikanske regjeringen. Der fikk han beskjed om å si til Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj at han måtte være klar til å forlate Kyiv hvert øyeblikk.

Kuleba forteller til Berlingske at han viderebrakte beskjeden.

- Ja, dersom president Zelenskyj hadde forlatt Kyiv, er jeg 90 prosent sikker på at vi ville ha mistet hovedstaten. Folk ville ha mistet håpet. Jeg var aldri i tvil om at Zelenskyj ville bli igjen. Jeg kjente ham.

Selv svarte Zelenskyj på følgende vis da USA tilbød seg å frakte ham ut av Ukraina like etter at invasjonen var iverksatt: «Jeg trenger ikke skyss, jeg trenger ammunisjon».

Siden februar har Kuleba fått besøk av en rekke europeiske politikere, deriblant Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Den gang var de enige om at Russland og krigen også truer Norge og europeiske land, ikke bare Ukraina.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer