STANSER GASSEN: Ukraina har stanset gassen som kom fra Russland i dag, slik at den ikke kommer videre til Europa. Bildet er fra gasstasjonen i Sudzha på grensa til Ukraina. Foto: REUTERS/SCANPIX
STANSER GASSEN: Ukraina har stanset gassen som kom fra Russland i dag, slik at den ikke kommer videre til Europa. Bildet er fra gasstasjonen i Sudzha på grensa til Ukraina. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Ukraina stanset gassforsyningene fra Russland

EU raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland gjenopptok tirsdag gassforsyningene til Europa, men få timer senere stanset Ukraina gassen på grunn av for dårlige russiske betingelser.

En talsmann for det ukrainske rørselskapet Naftogaz opplyste tirsdag ettermiddag at gassen ble stanset på grunn av «uakseptable transittforhold».

Det russiske energiselskapet Gazprom opplyste tidligere på dagen at 76 millioner kubikkmeter gass ble pumpet fra anlegg i Sibir tirsdag, i samsvar med en avtale framforhandlet av EU.

- Bryter alle avtaler

- I går trodde vi at døren for gassleveranser fra Russland til Europa var åpnet igjen, men nok en gang blir den stengt av Ukraina. Dette bryter med alle tidligere avtaler, sier Aleksandr Medvedev, viseadministrerende direktør i Gazprom.

- Det er åpenbart at det hele blir orkestrert i utlandet og ikke i Kiev, la Medvedev til og understreket at han refererte til en avtale mellom Ukraina og USA.

Han ville imidlertid ikke si hvilken avtale det dreier seg om.

Trolig skyldes den ukrainske stansen at Gazprom har nektet å bidra med ekstra gass Ukraina trenger for å holde trykket oppe i rørene.

Gazprom mener dette er Naftogaz' ansvar, men har tilbudt å selge slik gass til selskapet.

- Alvorlig situasjon

Den siste utviklingen i gasskonflikten ble tatt svært dårlig imot i Brussel.

- Dette er en alvorlig situasjon og den må bedres raskt, sier EU-kommisjonens talskvinne Pia Ahrenkilde Hansen.

Hun bekrefter at det er «lite eller ingen gass» å finne i rørene gjennom Ukraina.

Samtidig som pressen i Brussel ble informert om utviklingen, var både EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og det tsjekkiske EU-formannskapet på tråden med både ukrainske og russiske parter.

- Vi trenger å komme til bunns i dette og få gassen til å strømme så fort som mulig, sier Ahrenkilde Hansen.

- Europa trenger denne gassen nå, sier hun.

Kommisjonen understreket at det ikke finnes noen unnskyldninger for at gassen ikke igjen skulle nå europeiske kunder, slik mandagens avtale er ment å sikre.

Ikke full tilgang

Samtidig er det klart at de internasjonale observatørene som skal overvåke gasseksporten ikke var gitt full tilgang til verken russiske Gazproms pumpestasjoner eller ukrainske Naftogaz'' tilsvarende anlegg.

- Jeg ser ingen grunn til at de ikke skulle ha full tilgang hele døgnet, som det går fram av avtalen, sier EUs energitalsmann Ferran Tarrandellas.

EU er også misfornøyd med at Gazprom bare gjenopptok rundt en firedel av gasseksporten for å teste om den ville komme igjennom.

- Vi er ikke glade for at ikke volumet fullt ut er tilbake i rørene, sier Tarrandellas, som kaller situasjonen for uakseptabel.

(NTB)