TØRRLAGT: Kanalen som går på den nordlige delen av Krimhalvøya er tørket ut etter at Ukraina nå har stengt slusene, som kan skade jordbruket og vanntilførselen til innbyggerne på Krim. - Ukraina spiller nå med korta de har. Dette er et siste takk for seg til Russland, sier Nupi-forskeren og Russland-eksperten Jakob M. Godzimirski til Dagbladet. Foto: Reuters/Scanpix
TØRRLAGT: Kanalen som går på den nordlige delen av Krimhalvøya er tørket ut etter at Ukraina nå har stengt slusene, som kan skade jordbruket og vanntilførselen til innbyggerne på Krim. - Ukraina spiller nå med korta de har. Dette er et siste takk for seg til Russland, sier Nupi-forskeren og Russland-eksperten Jakob M. Godzimirski til Dagbladet. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Ukraina straffer Russland ved å stoppe vannet til Krim

85 prosent av ferskvannet på Krim-halvøya kommer fra Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukraina har stengt slusene i Dnieper-elva, som går fra Ukrania og til Krim, melder både det russiske nyhetsbyrået ItarTass, det ukrianske UNIAN og NRK.

Dette skaper store problemer for innbyggerne på Krim, som får hele 85 prosent av sitt ferskvann gjennom kanalen som ble bygget på 1960-tallet.

Forhandlingskort - Allerede i midten av mars varslet ukrainerne om at de hadde trøbbel med vannsystemet sitt. Men det er først nå de har bestemt seg for å stenge vannet. Kanskje for å få et bedre forhandlingskort når det gjelder den spente situasjonen øst i Ukraina, sier Jakub M. Godzimirski, Russland-ekspert og Nupi-forsker, til Dagbladet.

Russiske talspersoner sier at vannmangelen kan skape store problemer for Krim-befolkningen, ifølge BBC. Russland erklærte Krim-halvøya for russisk i forrige måned. Ukrania anerkjenner ikke de nye myndighetene på Krim.

- Ukraina har begrensede midler til å påvirke utviklingen på Krim. Kutt på vann- og strømtilførselen er det eneste de kan gjøre. Med dette kan de vise Russland at det vil koste dem å overta Krim. Russerne brukte samme teknikk: Når de stoppet oljetilførselen til Ukraina, sas de at det skyldes tekniske problemer, sier Godzimirski.

Vil koste Russland dyrt Det er spesielt jordbruket og bøndene som merker at vanntilførselen i kanalen nå er borte. Hvis ikke det kommer mer vann, vil dette ødelegge for den snarlige innhøstingen av druer, ris, mais og soya, ifølge russiske talspersoner.

- Vannkrisa vi har nå, truer 120 000 hektar av Krims avlinger, ifølge den russiske jordbruksministeren Nikolai Fedorov.

HIT, MEN IKKE LENGER:  Ukrainerne har stengt igjen slusene i Nord-Krim-kanalen. Bildet er fra Tabachnoye, nær Dzhankoi på Krim. Bønder fortviler. Foto: Reuters/Scanpix
HIT, MEN IKKE LENGER: Ukrainerne har stengt igjen slusene i Nord-Krim-kanalen. Bildet er fra Tabachnoye, nær Dzhankoi på Krim. Bønder fortviler. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Nettopp vanntilgangen var Krim-innbyggernes største bekymring da de i mars stemte for om de skulle være en del av Russland eller Ukraina.

- Hvis Ukrania fortsetter å holde tilbake vannet, vil Russland bli tvunget til å bruke enorme pengesummer til å bygge opp infrastruktur. Det vil koste, og det vil ta tid. Men vannstengningen må betraktes som en måte å ta igjen på fra Ukranias side, sier Godzimirski. 

TØRRLAGT:  Ikke mye vann å få i denne kanalen nå. Foto: Reuters/Scanpix
TØRRLAGT: Ikke mye vann å få i denne kanalen nå. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer