Ukraina styrer mot Europa

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko gjorde et mye dårligere valg enn ventet.

HAR BESTEMT SEG: Ukrainas president Petro Porosjenko har bestemt seg for hvem han skal stemme på i Kiev i formiddag. EPA/TATYANA ZENKOVICH Scanpix
HAR BESTEMT SEG: Ukrainas president Petro Porosjenko har bestemt seg for hvem han skal stemme på i Kiev i formiddag. EPA/TATYANA ZENKOVICH ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens parlamentsvalg ble et brakvalg for statsminister Arsenij Jatsenjuk, som ifølge en valgdagsmåling fikk 21.3 prosent av stemmene. Jatsenuk har vært kritisk til våpenhvileavtalen som president Petro Porosjenko har inngått med pro-russiske opprørere som har tatt kontroll over deler av Øst-Ukraina.

Tymosjenko svekket Porosjenko fikk bare 23 prosent av stemmene, ti prosent mindre enn meningsmålingene før valget tydet på. Resultatet betyr trolig at Jatsenjuk fortsetter som en veldig sterk statsminister, og at den pro-vestlige profilen blir forsterket.

- Jeg stemte for framtida, for en europeisk retnig, for landets utvikling og for en ny regjering, sa Porosjenko da han stemte i sentrum av hovedstaden Kiev i formiddag.

Spenningen har først og fremst vært knyttet til om president Petro Porosjenkos parti, Blokk Porosjenko, skulle få inn nok mandater til å få et stabilt flertall i parlamentet, eller Radaen. Et annet spenningsmoment var om den omstridte og konfliktskapende Julia Tymosjenkos parti, Fedrelandspartiet, skulle komme over sperregransa på fem prosent. Hennes oppslutning er på 5.6 prosent, og kommunistpattist kom for første gang ikke over sperregrensa på fem prosent.

Komplisert system Tymosjenkos oppslutning tyder uansett på at hennes tid er over i ukrainsk politikk. Hun har dominert politikken siden Den oransje revolusjonen for ti år siden, og hun ble fengslet av tidligere president Viktor Janukovitsj i en politisk prosess, som handlet om å knuse presidentens viktigste politiske fiende.

Det ukrainake valgsystemet er komplisert og som skapt for kandidater som er kjøpt og betalt. Halvparten av kandidatene velges fra partilistene.

Korrupt system Men halvparten av kandidatene velges i enmannskretser. I det korrupte Ukraina gir det stort spillerom for kandidater som er støttet av landets oligarker, de rike som stjal verdiene da den sosialistiske økonomien var i oppløsning. Oligarker har siden selvstendigheten i 1991 langt på vei styrt Ukraina via sine stråmenn, politikerne, som ofte har vært kjøpt og betalt for å gi politisk støtte til oligarkenes business-prosjekter.

Det er ikke meldt om alvorlige brudd på valgprosedyrene, sier Olkesandr Neberykut, valganalytiker ved Opora til Espresso TV. President Porosjenko dro i formiddag til byen Kramatorsk i Øst-Ukraina. Byen var i sommer kontrollert av pro-russiske opprørere. Store deler av de østlige fylkene Donetsk og Lugansk er fortsatt kontrollert av opprørere, og i disse områdene er valget ikke gjdennomført. Det samme gjelder på Krim-halvøya som ble annektert av Russland i mars. Rundt fem millioner mennesker har derfor ikke hatt anledning til å stemme i dagens valg.

Kamp mot korrupsjon har vært en gjenganger i valgkampen, og i motsetning til i valget 2012 har det ikke noen som åpent har tilbudt penger for å få velgernes stemme. Protestene mot den forrige presidenten, Viktor Janukovitsj, som ble kastet under revolusjonen i februar, dreide deg i stor grad om mennesker som protesterte mot den omfattende korrupsjonen som Janukovitsj lot utvikle seg, blant annet ved å kontrollere domstoler som forsvarte hans, familiens og «vennlige» forretningsforbindelsers interesser.