Ukraina-symbol sprer seg

Den ukrainske bokstaven «Ï», som ikke finnes i det russiske alfabetet, framheves som et symbol på landets motstand og uavhengighet – og dukker nå opp flere steder i Mariupol.

DUKKER OPP: En bokstav som skal være et nytt sympol på Ukrainas kamp mot Russland, dukker nå opp flere steder i okkuperte områder – og på nettet. Foto: Bystyret i Mariupol / Telegram
DUKKER OPP: En bokstav som skal være et nytt sympol på Ukrainas kamp mot Russland, dukker nå opp flere steder i okkuperte områder – og på nettet. Foto: Bystyret i Mariupol / Telegram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mariupols bystyre har lagt ut bilder av bokstaven, som er særegen i den grad at den finnes i det ukrainske alfabetet, ikke det russiske – og dermed skal være et tegn på ukrainsk motstand og uavhengighet – foran statuen av Taras Sjevtsjenko i sentrum av den beleirede havnebyen.

Sjevtsjenko var en ukrainsk forfatter og maler, og regnes som Ukrainas nasjonalpoet.

Han har fått en unik posisjon i ukrainsk kultur som en personifisering av nettopp landets uavhengighetskamp.

- Mariupols innbyggere oppfordres til å male symbolet i parker, på torg, søyler og gjerder, skriver bystyret til bildene på sin Telegram-konto.

- For å vise at Mariupol er Ukrainas! legger de til.

SYMBOLSK: «Ï»-en tegnet foran Sjevtsjenko-statuen i sentrum av Mariupol. Foto: Bystyret i Mariupol / Telegram
SYMBOLSK: «Ï»-en tegnet foran Sjevtsjenko-statuen i sentrum av Mariupol. Foto: Bystyret i Mariupol / Telegram Vis mer

Spres på nettet

Det er ikke bare i Mariupol «Ï»-en dukker opp. Bokstaven er også blitt spredt hyppig i sosiale medier de siste dagene. Flere personer med tilknytning til den ukrainske stat har lagt ut bilde av den på sine profiler, som Ukrainas ambassadør til Japan, Sergiy Korsunsky.

Korsunsky har tidligere vært landets ambassadør til Tyrkia.

Ukrainske Euromaiden Press skriver at bokstaven blir tegnet på gater og spredt for å «irritere» okkupanter, og at bruken av den nå skyter fart.

I kontrast til Russlands «Z»

Bokstaver og enkle symboler blir, så vel som i denne, stadig brukt i krig – ofte for å skape en felles identitet for dem som bruker dem, eventuelt til støtte for den ene part. «Ï»-en kan sies å stå i kontrast til russernes «Z», som fort kom til syne i starten av invasjonen, særlig på russiske militære kjøretøy og utstyr.

PRO-RUSSISK: Et bilde av pro-russisk stridsvogn tatt nær Azovstal-stålverket i Mariupol i mai. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB
PRO-RUSSISK: Et bilde av pro-russisk stridsvogn tatt nær Azovstal-stålverket i Mariupol i mai. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB Vis mer

Bokstaven er blitt et symbol på støtte til Russlands krigføring i Ukraina, og forbudt å bruke av flere land og organisasjoner.

Enkelte russiske idrettsprofiler som har brukt symbolet på sine drakter, har for eksempel endt med å bli utestengt fra å delta i internasjonale konkurranser.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer