Ukraina tilbyr opprørerne «spesiell status»

Det betyr trolig at de opprørskontrollerte områdene blir en såkalt «fryst konflikt».

GIR ETTER? Ukrainas president Petro Porosjenko. (AP Photo/(AP Photo/Sergei Grits) Scanpix
GIR ETTER? Ukrainas president Petro Porosjenko. (AP Photo/(AP Photo/Sergei Grits) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i så fall først og fremst i Russlands interesse. Det vil trolig effektivt hindre at Ukraina blir medlem av NATO, som er den russiske presidenten Vladimir Putins viktigste mål når det gjelder Ukraina. Hvilken spesiell status det dreier seg om er imidlertid så langt ikke presisert.

- Ingen føderalisme Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko understreker at hele Øst-Ukraina også i framtida skal være en del av Ukraina, og han henviste til våpenhvileavtalen fra i forrige uke.

- Protokollen innebærer gjenopprettelse og bevaring av den ukrainske suverenitet i alle områder av Donbass, deriblant de områdene som kontrolleres av opprørerne, sa han.

Det var på et TV-overført regjeringsmøte idag at Porosjenko sa at han i neste uke vil legge fram et forslag for nasjonalforsamlingen om en spesiell status for de områdene i øst Porosjenko tenker på. Trolig er det snakk om de områdene av fylkene Donetsk og Lugansk som er kontrollert av de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina. Men det er så langt ikke presisert konkret hvilke «områder i øst» Porosjenko sikter til.

- Det kommer ikke på tale med noen som helst form for føderalisme eller løsrivelse, sa Porosjenko.

Umulig oppgave Men en av opprørelederne, Andrei Purgin, som tittulerer seg som visestatsminister i den selvutnevnte Folkerepublikken Donetsk, sier til telegrambyrået AFP at de ikke vurderer muligheten av å forbli en del av Ukraina.

Russland har flyttet 70 prosent av styrkene sine tilbake til russisk side av grensa, ifølge den ukrainske hæren.

Det er en nesten umulig oppgave Porosjenko nå har. Han må bøye av for helt sentrale russiske krav. Og han må prøve å tilfredstille de revolusjonære aktivistene som krever en fortsettelse av krigen mot de pro-russiske opprørerne.

Det økonomiske sentrum Resultatet ser ut til å bli at de opprørskontrollerte områdene blir en del av en fryst konfliikt, en konflikt som er så fastlåst at den ikke får en politisk løsning. Slike tilstander eksisterer i Transdnjesr i Moldova, og i Abkhasia og Sør-Ossetia, som folkerettslig er en del av Georgia, men som i realiteten ble annektert av Russland etter krigen med Georgia i 2008.

I Øst-Ukraina dreier dette seg om millionbyen Donetsk, det økonomiske og administrative senteret i Øst-Ukraina, og om byen Lugansk, som den ukrainske hæren heller ikke klarte å ta tilbake før våpenhvilen ble inngått i forrige uke.