Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisemøte i FNs sikkerhetsråd

Ukraina tordner: - Russland angriper oss

De internasjonale reaksjonene er kraftige etter at Russland skjøt mot og tok kontroll over tre ukrainske marinefartøy. I kveld møttes FNs sikkerhetsråd til krisemøte.

KRISEMØTE: Spenningen mellom Ukraina og Russland øker etter at sistnevnte skjøt mot - og tok kontroll over - tre ukrainske marinefartøy i Svartehavet søndag. EU gikk raskt ut og ba partene om å umiddelbart trappe ned spenningsnivået - mandag møttes FNs sikkerhetsråd til krisemøte. Video: AP Vis me... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om buen har stått i spenn, er nå buestrengen i ferd med å ryke i forholdet mellom Russland og Ukraina, etter at førstnevnte skjøt mot - og tok kontroll over - tre ukrainske marinefartøy i Svartehavet søndag.

Ukraina sier Russland anholdt båtene deres ulovlig, mens Russland mener skipene var ulovlig i farvannet.

- Dette er ikke bra i det hele tatt, og er veldig, veldig alvorlig. Selv om Russland benekter dette, så er Russland og Ukraina i praksis i krig med hverandre. Samtidig tror jeg ikke situasjonen vil eskalere ytterligere, da ingen av partene ønsker det, sa Tor Bukkvoll, Russland-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til Dagbladet tidligere i dag.

- Ukraina er fullstendig militært underlegen Russland. De har bare ti til femten krigsskip siden de mistet nesten hele marineflåten sin da Russland tok over Krim, fortsatte han.

Etter gårsdagens dramatiske utvikling gikk EU raskt ut og ba partene om å umiddelbart trappe ned spenningsnivået. Søndag kveld innkalte FNs sikkerhetsråd til krisemøte. Både Russland og Ukraina har bedt om møtet, som startet klokka 17.00 i dag, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP.

Møtt av fordømmelse

Under krisemøtet ble Russland møtt med fordømmelse fra flere kanter. USAs FN-ambassadør Nikki Haley omtalte søndagens hendelser som «nok en hensynsløs russisk eskalering».

- Det vi ble vitne til i helgen er nok en hensynsløs russisk eskalering ... Det var en arrogant handling som det internasjonale samfunnet må fordømme, og som vi aldri vil akseptere, sa Haley.

Hun viste til at hun hadde snakket med USAs president Donald Trump tidligere på dagen, og at hennes uttalelser i sikkerhetsrådet reflekterer bekymringene hos landets ledelse.

- Slik president Trump har uttalt flere ganger, så ønsker USA et normalt forhold til Russland. Men ulovlige handlinger som dette sørger for at det fortsatt er umulig, sa Haley.

Ukrainas FN-ambassadør Volodomyr Jelchenko oppfordret det internasjonale samfunnet om å «innføre nye sanksjoner som tar sikte på å takle situasjonen i regionen».

Han sa til sikkerhetsrådet at politisk press på Moskva, fra verdenssamfunnet, vil bidra til å roe ned situasjonen. Han advarte likevel om at Ukraina er «forberedt på å bruke alle tilgjengelige midler» for å forsvare landet.

DEMONSTRASJONER: Gårsdagens hendelser har ført til kraftige demonstrasjoner, som her i Kiev - hvor et stort antall mennesker har møtt opp for å kreve at traktaten om deling av Azovhavet blir terminert. Foto: Tarasov / Zuma Press / NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Gårsdagens hendelser har ført til kraftige demonstrasjoner, som her i Kiev - hvor et stort antall mennesker har møtt opp for å kreve at traktaten om deling av Azovhavet blir terminert. Foto: Tarasov / Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer

- Russland angriper Ukraina

«Gitt den åpenbare arrogansen og brutaliteten bak de russiske aggressive handlingene, er det nå sannsynlig at Russland planlegger ytterligere aggressive handlinger, til sjøs eller på land. Vi må være forberedt på dette. #RusslandAngriperUkraina», skrev Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin på Twitter seint i går kveld.

Under en pressekonferanse tidligere i dag gikk han langt i å konkludere i skyldspørsmålet.

- Vi har alle bevisene som trengs for å vise at det russiske angrepet på den Ukrainske marinens krigsskip ikke var et uhell, men bevisst planlagte fiendtlige handlinger, sa Klimkin.

Han oppfordret samtidig alle landets samarbeidspartnere om å «koordinere effektive tiltak for å støtte Ukraina, og for å stille Russland til ansvar» for sine handlinger.

«Kampen om Azovhavet er en lenge varslet krig. Utfallet er også kjent. Russerne gjør som de vil», kommenterer Dagbladets Morten Strand.

Men dette skaper internasjonal uro og fordømmelser. Så også fra Norge.

- Russisk maktbruk mot ukrainske fartøyer er uakseptabel og vi oppfordrer Russland til å frigi fartøyene med mannskap. Fartøy må sikres fri passasje til ukrainske havner i Azovhavet, sier Ine Eriksen Søreide (H), Norges utenriksminister, i en uttalelse.

SPENNING: Ukrainske myndigheter har frigitt en video som tilsynelatende viser hvordan en russisk patruljebåt dundrer inn i sida på et ukrainsk marinefartøy. Dette skal ha skjedd noen timer før tre av landets marinefartøy ble beskutt og kapret av russiske skip. Video: twitter/avakovarsen / CNN Vis mer

- Uakseptabel

Det var i går tidlig de to kanonbåtene «Berdjansk» og «Nikopol» og slepebåten «Jana Kapa» skulle ta seg fra Odessa ved Svartehavet til Mariupol i Azovhavet.

Den eneste passasjen er det såkalte Kertsjstredet mellom Russland og Krim-halvøya som landet ulovlig annekterte fra Ukraina i 2014.

Selv om Azovhavet ifølge en traktat fra 2003 regnes som delt farvann, har Russland krevd stadig større kontroll over havområdet og det smale Kertsjstredet siden 2014.

Russerne hevder Ukraina gjennomførte en ulovlig gjennomfart i russisk farvann, mens ukrainerne hevder de varslet russerne om at skipene skulle fraktes til Mariupol.

Da de ukrainske skipene var på vei mot stredet, skal russerne umiddelbart ha tatt grep ved å plassere en gigantisk oljetanker under den nyoppførte brua som forbinder Russland og Krim-halvøya. I tillegg sendte Russland to jagerfly og to helikoptre på vingene.

De ukrainske skipene skal imidlertid ha hatt kurs mot stredet da et russisk skip dundret inn i slepebåten «Jana Kapa» (se video øverst!). Slepebåtens motor og skrog skal ha fått skader i sammenstøtet.

Ifølge russerne ignorerte de ukrainske marinefartøyene advarslene, og tankbåten sperret uansett stredet.

Skjøt og bordet

Ifølge den ukrainske marinen var det da de forsøkte å forlate området at russerne avfyrte skudd mot båtene deres.

I en uttalelse fra den ukrainske marinen heter det at to fartøy ble truffet av russernes skudd, et av dem skal være kanonbåten «Berdjansk».

Etter dette ble skipene bordet og tatt kontroll over av den russiske sikkerhetstjenesten FSB. 23 ukrainere fra besetningen ble anholdt og skipene ble fraktet til Kertsj, der de nå er beslaglagt av russerne.

Russerne har gjennomsøkt båtene, og FSB bekrefter at de brukte våpen for å stoppe skipene.

Det russiske utenriksdepartementet advarer i en uttalelse mandag kveld mot «farene ved å blåse opp dette kunstige hysteriet».

«Dette er opplagt en gjennomplanlagt provokasjon, som fant sted på et planlagt sted og i en form som var ment å skape en ny spenning i regionen - og som skal fungere som et påskudd for å styrke sanksjonene mot Russland», heter det i uttalelsen.

«Vi utsteder herved en advarsel til Ukraina, om at deres politikk - som føres i samordning med USA og EU - som søker å framprovosere en konflikt med Russland i Azovhavet og Svartehavet, er full av alvorlige konsekvenser. Russland vil svare med styrke på alle forsøk på å krenke landets suverenitet og sikkerhet.»

Tyskland vil mekle

Mandag ettermiddag ble det kjent at Tyskland tilbyr seg, sammen med Frankrike, å mekle i striden mellom Russland og Ukraina, ifølge NTB.

Det var den tyske utenriksministeren Heiko Maas som fremmet forslaget mandag. - Vi vil gjøre felles anstrengelser, gjerne som meklere, for å unngå en konflikt som kan føre til en alvorlig krise, sa han under et besøk i Spania.

Utsendinger fra de fire landene skal møtes mandag, men det skjer i forbindelse med en avtale som ble inngått før konfliktene mellom Russland og Ukraina eskalerte søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!