Dagbladet avslører

Ukraina trygler Norge - må vente

Krigsherjede Ukraina ber Norge på sine knær, men etter flere måneder er en rekke forespørsler fortsatt ikke besvart av regjeringen. - Svakt lederskap, tordner Guri Melby. - Manglende handlekraft, sier kontrollkomiteens leder.

BESKYLDES FOR MANGLENDE KONTROLL: Statsminister Jonas Gahr Støre koordinerer og leder alt arbeidet i regjeringen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
BESKYLDES FOR MANGLENDE KONTROLL: Statsminister Jonas Gahr Støre koordinerer og leder alt arbeidet i regjeringen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne tidligere i høst avsløre at det går mot kjempehøring om Ukraina på Stortinget.

Stortinget krever svar, blant annet etter at Dagbladet avdekket en fire ukers forsinkelse i behandlingen av sårede, ukrainske soldater i Norge.

Dagbladet kan nå fortelle at det krigsherjede landet ved en rekke anledninger ikke har fått svar på anmodninger rettet til den norske regjeringen:

  • Verdensbanken ba under et møte med Utenriksdepartementet 16. juni om bistand til fondet Conflict-Affected and Fragile Economies Facility (CAFEF) for å støtte privat sektor-innsatser i Ukraina. Henvendelsen er ikke besvart.
  • Olje- og energidepartementet ble i et møte med Ukrainas ambassadør 7. mars anmodet om å gi støtte til ukrainske energiselskaper gjennom et fond forvaltet av Energy Community Secretariat. Olje- og energidepartementet har også mottatt henvendelser direkte fra The Energy Community Secretariat om å bistå med opprettholdelse av energiforsyning til Ukraina. Ingen av henvendelsene er besvart.
  • Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling ba Finansdepartementet 27. april om bistand til gjenoppbygging av Ukraina. Henvendelsen er ikke besvart.
  • OECD sendte 11. april brev til Landbruks- og matdepartementet med oppfordring om å finansiere innsatsmidler til landbrukssektoren i Ukraina. Brevet er ikke fulgt opp overfor OECD.
  • 1. juni fikk Samferdselsdepartementet en henvendelse fra Ukraina, via Statens vegvesen, om bistand. Henvendelsen er ikke besvart.
  • Norsk romsenter mottok en henvendelse fra Ukrainas ambassadør til Norge 11. april 2022 om støtte for å framskynde prosessen for ukrainsk medlemskap i Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA). Henvendelsen er ikke fulgt særskilt opp i Nærings- og fiskeridepartementet.
  • Kommunal- og distriktsdepartementet mottok 19. april brev fra ukrainske myndigheter med spørsmål om å bidra med IKT-utstyr. Henvendelsen er ikke svart ut særskilt.

Dagbladet har vært i kontakt med departementene som har ubesvarte henvendelser fra Ukraina.

UD sier de jobber med saken, mens Olje- og energidepartementet sier deres forespørsler hovedsakelig håndteres av UD. Landbruksdepartementet sier de venter på en direkte forespørsel fra Ukraina, ikke bare fra OECD. Samferdselsdepartementet sier de har gitt relevant informasjon videre til UD og DSB.

- Uriktige opplysninger

Peter Frølich (H) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Dette ser ut som manglende handlekraft og koordinering i regjeringen, sier han til Dagbladet.

HANDLEKRAFT: Kontrollkomiteens leder Peter Frølich sier kontrollkomiteen skal ettergå regjeringen. Foto: Christian Ridder-Nilsen / Dagbladet
HANDLEKRAFT: Kontrollkomiteens leder Peter Frølich sier kontrollkomiteen skal ettergå regjeringen. Foto: Christian Ridder-Nilsen / Dagbladet Vis mer

Han varsler at kontrollkomiteen ser nærmere på saken.

- Jeg mener at en viktig jobb for komiteen denne høsten blir å avdekke hvorfor det har sviktet i regjeringens respons på ropene fra Ukraina om sivil hjelp, sier Frølich.

- Regjeringen har gitt mye militær hjelp til Ukraina, og det fortjener de honnør for. Men deler av håndteringen virker direkte svak. Det er bra at dette kommer fram i lyset nå på grunn av våre undersøkelser.

SER MØNSTER: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
SER MØNSTER: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Melby: - Svakt lederskap

Venstre-lederen er heller ikke imponert over saksbehandlingen i regjeringen.

- Det begynner å bli et tydelig mønster at Støre-regjeringen er svært trege og ukoordinerte når det kommer til konkrete forespørsler fra Ukraina. Dette er svakt lederskap, og må tas tak i umiddelbart, sier Guri Melby til Dagbladet.

- Ting går for sakte, prosessene er ofte rotete og ansvarsfordelingen virker uklar. Norge bistår et land som er invadert og det må være klart hvem som er ansvarlig for disse saksfeltene i den norske regjeringen, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer