Dagbladet avslører

Ukraina trygler Norge - må vente

Krigsherjede Ukraina ber Norge på sine knær, men etter flere måneder er en rekke forespørsler fortsatt ikke besvart av regjeringen. - Svakt lederskap, tordner Guri Melby. - Manglende handlekraft, sier kontrollkomiteens leder.

BESKYLDES FOR MANGLENDE KONTROLL: Statsminister Jonas Gahr Støre koordinerer og leder alt arbeidet i regjeringen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
BESKYLDES FOR MANGLENDE KONTROLL: Statsminister Jonas Gahr Støre koordinerer og leder alt arbeidet i regjeringen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne tidligere i høst avsløre at det går mot kjempehøring om Ukraina på Stortinget.

Stortinget krever svar, blant annet etter at Dagbladet avdekket en fire ukers forsinkelse i behandlingen av sårede, ukrainske soldater i Norge.

Dagbladet kan nå fortelle at det krigsherjede landet ved en rekke anledninger ikke har fått svar på anmodninger rettet til den norske regjeringen:

  • Verdensbanken ba under et møte med Utenriksdepartementet 16. juni om bistand til fondet Conflict-Affected and Fragile Economies Facility (CAFEF) for å støtte privat sektor-innsatser i Ukraina. Henvendelsen er ikke besvart.
  • Olje- og energidepartementet ble i et møte med Ukrainas ambassadør 7. mars anmodet om å gi støtte til ukrainske energiselskaper gjennom et fond forvaltet av Energy Community Secretariat. Olje- og energidepartementet har også mottatt henvendelser direkte fra The Energy Community Secretariat om å bistå med opprettholdelse av energiforsyning til Ukraina. Ingen av henvendelsene er besvart.
  • Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling ba Finansdepartementet 27. april om bistand til gjenoppbygging av Ukraina. Henvendelsen er ikke besvart.
  • OECD sendte 11. april brev til Landbruks- og matdepartementet med oppfordring om å finansiere innsatsmidler til landbrukssektoren i Ukraina. Brevet er ikke fulgt opp overfor OECD.
  • 1. juni fikk Samferdselsdepartementet en henvendelse fra Ukraina, via Statens vegvesen, om bistand. Henvendelsen er ikke besvart.
  • Norsk romsenter mottok en henvendelse fra Ukrainas ambassadør til Norge 11. april 2022 om støtte for å framskynde prosessen for ukrainsk medlemskap i Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA). Henvendelsen er ikke fulgt særskilt opp i Nærings- og fiskeridepartementet.
  • Kommunal- og distriktsdepartementet mottok 19. april brev fra ukrainske myndigheter med spørsmål om å bidra med IKT-utstyr. Henvendelsen er ikke svart ut særskilt.

Dagbladet har vært i kontakt med departementene som har ubesvarte henvendelser fra Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.