Dagbladet avslører:

Ukraina tryglet - regjeringen sa nei

Mens krigen herjet i Ukraina, ba det kriserammede landet Norge om hjelp med utstyr. Det tok tre og en halv måned før Espen Barth Eides departement besvarte henvendelsen - og sa nei. - Det sjokkerer meg, sier MDG-leder Arild Hermstad.

SA NEI - ETTER TRE OG EN HALV MÅNED: Klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) leder departementet som vendte tommelen ned for Ukraina. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SA NEI - ETTER TRE OG EN HALV MÅNED: Klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) leder departementet som vendte tommelen ned for Ukraina. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

24. februar sjokkerte Russland en hel verden og iverksatte en fullskala invasjon av nabolandet Ukraina.

I kaoset som oppsto i ukene og månedene etter invasjonen, ba desperate ukrainske styresmakter om hjelp fra omverden: Ikke bare skulle landet forsvares, man behøvde også bistand til å trygge sivile og utstyr til å drifte landet så godt som kan forventes i en krigssituasjon.

Ventet og ventet

10. mars 2022 mottok derfor Klima- og miljødepartementet en anmodning fra det ukrainske miljøverndepartementet. Ukraina ønsket norsk hjelp for å skaffe til veie beskyttelsesutstyr til skog- og parkvoktere i det krigsherjede landet.

Det tok tre og en halv måned før regjeringen svarte Ukraina på henvendelsen, kan Dagbladet nå fortelle.

Dagbladet har fått tilgang til «Request to provide personal protective equipment and devices for rangers of national nature parks of Ukraine», som forespørselen er titulert.

Fikk nei

Først 28. juni fikk Ukraina svar fra regjeringen. Og svaret var ikke lystig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.