Dagbladet avslører:

Ukraina tryglet - regjeringen sa nei

Mens krigen herjet i Ukraina, ba det kriserammede landet Norge om hjelp med utstyr. Det tok tre og en halv måned før Espen Barth Eides departement besvarte henvendelsen - og sa nei. - Det sjokkerer meg, sier MDG-leder Arild Hermstad.

SA NEI - ETTER TRE OG EN HALV MÅNED: Klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) leder departementet som vendte tommelen ned for Ukraina. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SA NEI - ETTER TRE OG EN HALV MÅNED: Klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) leder departementet som vendte tommelen ned for Ukraina. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

24. februar sjokkerte Russland en hel verden og iverksatte en fullskala invasjon av nabolandet Ukraina.

I kaoset som oppsto i ukene og månedene etter invasjonen, ba desperate ukrainske styresmakter om hjelp fra omverden: Ikke bare skulle landet forsvares, man behøvde også bistand til å trygge sivile og utstyr til å drifte landet så godt som kan forventes i en krigssituasjon.

Ventet og ventet

10. mars 2022 mottok derfor Klima- og miljødepartementet en anmodning fra det ukrainske miljøverndepartementet. Ukraina ønsket norsk hjelp for å skaffe til veie beskyttelsesutstyr til skog- og parkvoktere i det krigsherjede landet.

Det tok tre og en halv måned før regjeringen svarte Ukraina på henvendelsen, kan Dagbladet nå fortelle.

Dagbladet har fått tilgang til «Request to provide personal protective equipment and devices for rangers of national nature parks of Ukraine», som forespørselen er titulert.

Fikk nei

Først 28. juni fikk Ukraina svar fra regjeringen. Og svaret var ikke lystig.

I svarbrevet sier regjeringen nei til det krigsherjede landet. Årsaken er at regjeringen ikke vil, eller kan, gi bort utstyret ukrainerne ber om.

«We regret that we will not be able to accommodate your request, as we do not have the requested equipment available for donation», skriver departementet i svarbrevet.

Det gis til slutt sympati for «nåværende situasjonen» i Ukraina.

- Totalt sett tatt tid

Klima- og miljødepartementet ledes av Ap-topp Espen Barth Eide.

«I arbeidet med å finne ut om vi hadde muligheter for å hjelpe Ukraina i dette spørsmålet, var det blant annet nødvendig å koordinere oss med Utenriksdepartementet. Dessverre har det totalt sett tatt tid å avklare spørsmålet om bistand», svarer Klima- og miljødepartementet Dagbladet.

Departementet har ikke ønsket å kommentere saken ytterligere.

- Sjokkerer meg

Konstituert leder i MDG, Arild Hermstad, mener saken er alvorlig. Han rister på hodet over at Ukraina ikke bare måtte vente lenge, men attpåtil fikk nei på sin forespørsel.

- Det sjokkerer meg at regjeringen bruker over tre måneder på å svare på et ønske fra et Ukraina i nød som burde ha vært besvart og ordnet opp i på noen få uker. Det som bes om her, er på ingen måte noe som er vanskelig for Norge å innfri raskt. Jeg synes ikke en slik saksbehandlingstid er noe å være stolt av, forteller Hermstad til Dagbladet.

- Skadene på natur og friluftsliv er også en alvorlig konsekvens av krigføring. Massive arealer med natur blir sammen med mennesker og dyr bombet sønder og sammen av Russland, og det er svært viktig at Ukraina har kapasitet til å bevare grunnleggende sivile tjenester, slik som vedlikehold og oppsyn av parker og skog, legger Hermstad til.

Mehl sa stopp

Dagbladet har nylig avdekket dragkampene og forvirringen i kulissene da Ukraina ba om å få sårede soldater behandlet på norske sykehus.

Det Ap-styrte Utenriksdepartementet sa straks ja, men så sa Sp-ledede Justisdepartementet stopp, og prosessen ble forsinket i fire uker, før justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) landet på samme konklusjon som utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Høring om Ukraina-politikken

At det var Justisdepartementet som stanset prosessen, opplyste aldri statsråd Mehl da hun forklarte seg om saken i Stortinget i vår.

Nå er det stilt skriftlige spørsmål om saken fra Venstre-leder Guri Melby, mens kontrollkomiteens leder, Peter Frølich (H), krever klare svar.

Som Dagbladet også har meldt, går det mot en giganthøring om Ukraina på Stortinget i høst. Nevnte Mehl og Huitfeldt, samt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), forventes å bli kalt inn på teppet for å svare for regjeringens saksbehandling da krigen i Ukraina brøt ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer