Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukraina vedtar «Putin-lover» mot demonstranter

EU og USA er veldig bekymret for utviklingen.

FORBYR TELT : President Viktor Janukovitsj vil bli kvitt demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev.  EPA/SERGEY DOLZHENKO Scanpix
FORBYR TELT : President Viktor Janukovitsj vil bli kvitt demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev. EPA/SERGEY DOLZHENKO Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere lover som er skreddersydde for å bekjempe demonstrantene som holder stand mot regjeringen ble vedtatt i den ukrainske nasjonalforsamlingen, Radaen, torsdag. En lov er rettet mot teltleieren på Maidan-plassen, og er et forbud mot å slå opp telt på offentlig sted. En annen er en lov som forbyr ærekrenkelse av maktpersoner.

Strider mot europeiske ambisjoner Lovene ble vedtatt ved håndsopprekking, mens opposisjonen protesterte, og forsøkte å hindre avstemningen. Opposisjonen sier det ikke er fattet noe lovlig vedtak, men den stadig mer autoritære president Viktor Janukovitsj signerte lovene rett etter at de var vedtatt torsdag.

- Oppriktig bekymret over de nye lovene som begrenser friheten, skrev EUs kommisær for utvidelse, Stafan Füle, i en twitter-melding. Han sier at lovene står i motsetning til det han kalte Ukrainas «europeiske ambisjoner».

Ny mobilisering Demonstrasjonene mot Janukovitsj begynte i slutten av npvember i fjor da Janukovitsj ikke skrev under en omfattende samarbeidsavtale med EU, slik han hadde lovet. I stedet fikk han en avtale med president Vladimir Putin i Russland som gir betydelige kreditter og billigere gass. Siden da har demonstranter okkupert Maidan-plassen, eller Uavhengighetsplassen, i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kiev. Det er tusen mennesker på plassen til enhvar tid, og under de største demonstrasjonene har det vært opptil en million.

Opposisjonen sier på sin side at de nye lovene gir dem ytterligere kraft til å fortsette demonstrasjonene, og lovte å mobilisere til søndag, som er dagen for massedemonstrasjoner.

Har økt konflikten
Janukovitsj og regjeringen har hele tida håndtert demonstrasjonene på en provoserende og konfliktskapende måte. Bare en uke etter at de startet kunne de dødd ut av seg selv hvis det ikke hadde vært for at myndighetene brukte massiv vold. Dermed var politiviod en mobiliseringsfaktor.

Da demonstrasjonene var i ferd med å dø ut i romjula ble en kritisk journalist rundjult av personer opposisjonen mener er folk knyttet til sikkerhetstjenesten, og igjen økte oppslutningen. Nå gjenstår det å se om de nye lovene igjen vil mobilisere opposisjonen.

Den ledende opposisjonspolitikeren Vitalij Klitsjko, mangeårig verdensmester i tungvektsboksing, fordømmer de nye lovene og sier de er et statskupp.

Kritikken av president Janukovitsj dreier seg ikke lenger først og fremst om forholdet til EU, men om korrupsjon, og å ville gjøre Ukraina til et autorittært land.

En av lovene vil begrense virksomheten til frivillige organisasjoner, slik president Vladimir Putin har gjort i Russland.

Hele Norges coronakart