Ukraina ventet i månedsvis: - Ganske utrolig

Regjeringen brukte tre og en halv måned på å si nei da Ukraina ba om hjelp. - Tydelig mønster der regjeringen bruker unødvendig lang tid på å avklare hjelp og bistand til et land som står midt i en krig, sier tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun støttes av NUPI-forsker.

ØVERSTE ANSVARLIG: Statsminister Jonas Gahr Støre koordinerer alt arbeid internt i regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØVERSTE ANSVARLIG: Statsminister Jonas Gahr Støre koordinerer alt arbeid internt i regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Nylig kunne Dagbladet fortelle at mens krigen herjet i Ukraina, lå en forespørsel om bistand tre og en halv måned på vent hos Klima- og miljødepartementet.

Da svaret omsider kom, fikk Ukraina nei fra Espen Barth Eides (Ap) departement.

Dagbladet har også nylig avdekket at muligheten til å behandle sårede ukrainske soldater i Norge ble fire uker forsinket fordi Justisdepartementet sa stopp. Dette etter at Utenriksdepartementet først hadde gitt sin velsignelse.

- Det er ganske utrolig at det skal ta så lang tid å bistå Ukraina med denne hjelpen, sier SV-topp Lars Haltbrekken om behandlingstida i Klima- og miljødepartementet.

FRUSTRERT: Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
FRUSTRERT: Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Et tydelig mønster

Tidligere forsvars- og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vet en hel del om behandlingstider i regjeringsapparatet.

Søreide forteller Dagbladet at hun er forbauset over saksbehandlingen Dagbladet har omtalt.

- Jeg har forståelse for at dette er en krevende situasjon, men det begynner å avtegne seg et tydelig mønster der regjeringen bruker unødvendig lang tid på å avklare hjelp og bistand til et land som står midt i en krig, sier Høyre-toppen.

- Dårlig intern koordinering

Som Dagbladet nylig kunne fortelle, går det mot en storstilt Ukraina-høring på Stortinget i løpet av høsten. Her vil kontrollkomiteen på Løvebakken kreve svar på hva som har vært forsinket fra norsk side, og hvorfor dette har forekommet.

- Flere saker har vist dårlig intern koordinering og uklar ansvarsplassering i regjeringen, og det rammer først og fremst ukrainere som trenger hjelpen nå, sier Eriksen Søreide videre.

FORSKER: Karsten Friis sier at flere departementer ikke hadde tatt krisesituasjonen inn over seg da krigen kom til Ukraina. Foto: NUPI
FORSKER: Karsten Friis sier at flere departementer ikke hadde tatt krisesituasjonen inn over seg da krigen kom til Ukraina. Foto: NUPI Vis mer

Forsker Karsten Friis, seniorforsker og leder for Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar ved NUPI, sier det ikke finnes forskning som kan slå fast hva som er kort og lang saksbehandlingstid i departementene.

- Men jeg kan vel si at det tyder på at ikke alle departement hadde tatt inn over seg den alvorlige internasjonale krisesituasjonen vi var kommet i. Av og til er Norge og norsk debatt ganske avsondret fra stemningen ellers i Europa, sier Friis til Dagbladet.

- Dessverre tok det tid

Klima- og miljødepartementet sier følgende om forespørselen de brukte tre og en halv måned på å ekspedere og avvise:

«I arbeidet med å finne ut om vi hadde muligheter for å hjelpe Ukraina i dette spørsmålet, var det blant annet nødvendig å koordinere oss med Utenriksdepartementet. Dessverre har det totalt sett tatt tid å avklare spørsmålet om bistand», skriver Klima- og miljødepartementet i en e-post til Dagbladet.

Dagbladet har kontaktet Statsministerens kontor om saken. SMK viser til Klima- og miljødepartementet for en kommentar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer