Ukraina vil inn i NATO

Starter prosessen nå.

NATO: Arsenij Jatsenjuk (t.h), vil at Ukraina søker seg nå inn i NATO. Her sammen President Petro Porosjenko (i midten) og Alexander Turchynov (t.v) i Kiev torsdag. Foto:AFP/NTB Scanpix.
NATO: Arsenij Jatsenjuk (t.h), vil at Ukraina søker seg nå inn i NATO. Her sammen President Petro Porosjenko (i midten) og Alexander Turchynov (t.v) i Kiev torsdag. Foto:AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk vil starte en prosess som leder fram mot NATO-medlemskap for Ukraina, melder NTB.

Jatsenjuk sa fredag at han vil be landets nasjonalforsamling fatte vedtak som på sikt kan gjøre at Ukraina oppnår medlemskap i alliansen. I tillegg fraholdt statsministeren at Ukraina fortsatt ønsker å bli medlem av EU.

Russland har flere ganger tidligere reagert med sterk skepsis når naboland som tidligere var del av Sovjetunionen, har ytret ønske om å knytte tettere bånd til NATO.

Russisk tilstedeværelse Nyheten kommer etter at NATO fredag morgen holdt et krisemøte i Brussel for å diskutere den russiske tilstedeværelsen i Ukraina.

Tidligere denne måneden sa generalsekretær Ander Fogh Rasmussen følgende under en pressekonferanse i Kiev:

- NATO står klare til å støtte Ukraina mot russisk aggresjon.

Under pressekonferansen sa Rasmussen at Russland dessverre ikke anser NATO som en partner, men som en fiende. Han gjentok også sitt budskap om at Russland må trekke tilbake sine soldater fra grensen.

- Russerne må ikke bruke fredsmekling som et påskudd til krigføring, sier Rasmussen.

Porosjenko på banen I går kalte den ukrainske presidenten Petro Porosjenko inn Det nasjonale sikkerhetsrådet til krisemøte og avlyser en tur til Tyrkia. Porosjenko opplyste at russiske styrker har rykket inn i Sør- og Øst-Ukraina, hvor de hadde tatt kontroll over flere byer og landsbyer.

- Russiske styrker har nå blitt satt inn i Ukraina, sa han i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Porosjenko kalte i går det som hadde skjedd en «skarp forverring» av situasjonen i Donetsk.

For to dager siden uttalte statsministeren i Ukraina Arsenij Jatsenjuk følgende:

- Ukraina har behov for praktisk hjelp fra NATO.

- Vi kommer ikke til å benytte militære tiltak for å løse krisen i Ukraina, var president Barack Obamas respons på utspillet til Jatsenjuk.

NATO offentliggjorde tidligere torsdag bilder alliansen mener beviser at russiske styrker har vært involvert i militære operasjoner på ukrainsk territorium. Men president Obama karakteriserte ikke torsdag handlingene som en invasjon, noe ukrainske myndigheter og også andre har gjort.

Saken oppdateres.