STYRKER: Frivillige i «Donbass» fotografert i en leir i Donetsk-regionen. Foto: AFP / ANATOLII STEPANOV / NTB scanpix
STYRKER: Frivillige i «Donbass» fotografert i en leir i Donetsk-regionen. Foto: AFP / ANATOLII STEPANOV / NTB scanpixVis mer

- Ukraina vil «utslette byen og innbyggerne»

Russiske beskyldninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainske myndigheter beskyldte lørdag russerne for å ha fløyet med militærfly i ukrainsk luftrom minst sju ganger natt til lørdag. Russland avviser anklagene, og slår nå tilbake og protesterer mot det de mener er en uforholdsmessig troppeoppbygning øst i Ukraina.

Det statlig eide nyhetsbyrået RIA Novosti har publisert det de sier er satelittbilder som viser at Ukraina har flyttet omtrent 15 000 soldater til områdene rundt byen Slavjansk, som er blitt kontrolleret av prorussiske separatister. Nyhetsbyrået mener bildene viser 160 tanks og 230 andre militære kjøretøy i området, hvor separatistene holder 13 observatører for OSSE fanget.

Ifølge RIA Novostis kilder beskylder Russland nabolandet for å ha planer om å «utslette byen og innbyggerne». Russerne mener de prorussiske separatistene ikke vil være i stand til å forsvare seg i kamper med den ukrainske hæren. Russerne og ukrainerne er mildt sagt uenige i hvor sterkt separatistene er knyttet til russiske myndigheter.

Russland har ifølge CNN 40 000 soldater på sin side av grensa.

EU og USA har varslet nye sanksjoner mot Russland på grunn av utviklingen i Øst-Ukraina. USAs president Barack Obama kaller det «et klart budskap om at russerne må stanse sine provokasjoner i Øst-Ukraina».

- Det er viktig for oss å ta ytterligere skritt og sende et budskap til Russland om at denne typen destabiliserende aktiviteter som foregår i Ukraina må stanse, sa Obama under en pressekonferanse ifølge NTB.

Ukraina har for øvrig stengt slusene i Dnieper-elva, som går fra Ukrania og til Krim.

Dette skaper store problemer for innbyggerne på Krim, som får hele 85 prosent av sitt ferskvann gjennom kanalen som ble bygget på 1960-tallet. Russland erklærte Krim-halvøya for russisk i forrige måned. Ukrania anerkjenner ikke de nye myndighetene på Krim.

SEPARATISTER: Prorussiske separatister i begravelsen til Lubenec Alexander Vladimirovich (22), som skal ha blitt drept i kamper mellom separatistene og den ukrainske høren i utkanten av Slavjansk. Foto: AP / Manu Brabo / NTB scanpix
SEPARATISTER: Prorussiske separatister i begravelsen til Lubenec Alexander Vladimirovich (22), som skal ha blitt drept i kamper mellom separatistene og den ukrainske høren i utkanten av Slavjansk. Foto: AP / Manu Brabo / NTB scanpix Vis mer