Ukrainas bønn besvart: Støtter krigsdomstol

Ukrainas president er nå bønnhørt av Norge: For første gang sier utenriksminister Anniken Huitfeldt at Norge vil støtte en internasjonal krigstribunal for russiske ledere etter krigen i Ukraina.

NOK SNAKK: Anniken Huitfeldt og regjeringen åpner nå for en krigsdomstol etter krigen i Ukraina. Foto: AP Photo/Olivier Matthys
NOK SNAKK: Anniken Huitfeldt og regjeringen åpner nå for en krigsdomstol etter krigen i Ukraina. Foto: AP Photo/Olivier Matthys Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Den norske regjeringen åpner nå for første gang for en internasjonal krigstribunal for russiske ledere.

Det forteller utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Dagbladet. Huitfeldt forklarer også at arbeidet om å opprette en slik domstol er i full gang.

- Det er vi åpne for, forutsatt at vi lykkes med å oppnå bred internasjonal enighet. Vi er i tett kontakt med våre europeiske allierte og likesinnede land om forslaget om en egen spesialdomstol, sier Huitfeldt.

Zelenskyj bønnhørt

Da EU-parlamentet i går delte ut Sakharov-prisen til det ukrainske folket, ba president Volodymyr Zelenskyj samtidig om støtte til et krigstribunal for russiske ledere.

Under EU-toppmøtet i oktober ba også de baltiske landene om en slik domstol.

- Det er svært viktig at Putin-regimet stilles til ansvar for den folkerettsstridige krigen mot Ukraina. Det er også viktig av hensyn til ofrene for Russlands aggresjon. Norge var derfor et av over 40 land som henviste situasjonen i Ukraina til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i mars, sier Huitfeldt videre.

Hele verdenssamfunnet

Utenriksministeren har fram til nå ikke villet gi et tydelig ja til en Ukraina-tribunal, men Dagbladet vet at det har handlet om ønsket om å sikre internasjonal støtte til domstolen.

Det er avgjørende for Utenriksdepartementet at hele verdenssamfunnet stiller seg bak domstolen, ikke bare de vesteuropeiske landene. Bare slik vil domstolen ha tilstrekkelig legitimitet, argumenterer man fra regjeringshold. Dette arbeidet pågår nå for fullt fra diplomatisk hold.

- Norge støtter også flere initiativ for bevisinnsamling og vitneavhør mens krigen fremdeles pågår, legger Huitfeldt til.

Ine er enig

EU-topp Ursula von der Leyen sa i slutten av november at hun vil ha en internasjonal spesialdomstol til å rettsforfølge Russland. Von der Leyen vil også bruke russiske midler til å gjenoppbygge Ukraina.

På Stortinget gir det største opposisjonspartiet sin støtte til en Ukraina-domstol.

- Det er svært viktig at også ansvarlige i Putin-regimet stilles til ansvar for den brutale og folkerettsstridige krigen de fører mot Ukraina. Her må alle muligheter holdes åpne, og det inkluderer forslaget om en spesialdomstol, sier tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer