Krigen i Ukraina

- Ukrainas eneste mulighet

Den eneste muligheten for ukrainerne er å forstyrre russerne der hvor de er svakest, slik at de blir tvunget til å omprioritere, sier norsk etterretningsekspert.

DONETSK: Kampene i øst fortsetter, mens kampene i Kherson tar seg opp. Dette blir det viktigste for ukrainerne framover. Bilde fra Toretsk i Donetsk, 27. juli. Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/REUTERS/NTB
DONETSK: Kampene i øst fortsetter, mens kampene i Kherson tar seg opp. Dette blir det viktigste for ukrainerne framover. Bilde fra Toretsk i Donetsk, 27. juli. Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/REUTERS/NTB Vis mer
Publisert

- Russerne prioriterer kampene i Donbas, og kampene i Kherson tar seg opp. For ukrainerne handler det om å forstyrre russerne og utføre motoffensiver.

Det sier hovedlærer i etterretning ved stabsskolen, Tom Røseth, til Dagbladet.

Russerne har framgang i Donbas øst i Ukraina, hvor de små byene Bakhmut og Siversk nå danner frontlinjen.

Denne har tilsynelatende stått stille den siste tida, selv om begge parter har hatt framskritt og artilleriaktiviteten er vedvarende høy fra russisk side.

MISSIL: På slagsmarken i Donbas-regionen i Ukraina, har det ukrainske luftforsvaret rapportert om at flere russiske stridsvogner skal være tilintetgjort ved bruk av varmesøkende missiler. Video: Dagbladet TV / Kameraone Vis mer

- Det er de to viktigste områdene å ta for russerne, før neste steg. Det blir storbyene Kramatorsk og Slovjansk i Donetsk. Det blir utrolig viktig for ukrainerne å hindre fortsatt russisk framdrift, sier Røseth.

- Må omprioritere

Kherson, regionhovedstaden nord-vest for Krim, er viktig for ukrainerne å ta tilbake. Ved å kontrollere den viktige havnebyen Kherson har russerne strategisk tilgang til Svartehavet både sørfra og via elva Dnipro, som strekker seg inn i de okkuperte territoriene øst i landet.

- Ukrainerne ødela selv ei bru inn til Kherson, for å hindre russisk fleksibilitet. Russerne har styrket sin tilstedeværelse i Kherson de siste ukene, men sliter fordi de har en kraftansamling i øst samtidig.

Ifølge Røseth prioriterer russerne fremdeles kampene i Donbas i øst, hvor de har hatt framgang over tid, framfor Kherson.

- Den eneste muligheten for ukrainerne er å forstyrre russerne der hvor de er svakest, slik at de blir tvunget til å omprioritere, sier han og legger til:

- Det kan gjøre at russiske styrker får et dilemma når det kommer til i hvilken grad de skal styrke forsvaret av området rundt Kherson, eller om de skal prioritere øst - som politisk sett er det viktigste målet inntil videre.

- Rekrutterer alt som kan krype og gå

Røseth forteller om russiske soldater som blir sendt til fronten med bare dager med forberedelse, i beste fall to uker med trening.

- De rekrutterer også alt som kan krype og gå. Enten det er fra fengsler eller høyskoler. Russerne har slitt med personell lenge, og mange av de uerfarne vil raskt, dessverre, bli kanonføde, sier han.

Videre påpeker han at det er dårlig utnyttelse av personell ikke å trene dem opp før de blir satt i strid.

- Men igjen viser det at det ikke er en militær spesialoperasjon, det er i realiteten en krig som en større del av det russiske samfunnet må delta i.

- Taper personell i høyt tempo

- Hvorfor sender russerne ut disse soldatene, hvis de likevel blir kanonføde?

- De ønsker å opprettholde et visst momentum - koste hva det koste vil. Tanken er nok å hindre ukrainerne å få gode defensive posisjoner. De taper imidlertid personell i høyt tempo, og derfor trenger de påfyll med uerfarne.

I tidligere faser trodde flere eksperter at Russland på et eller annet tidspunkt ble nødt til å ta lengre pauser, for å fylle på med mannskap og annen logistikk.

De hadde en mindre pause i Donbas, men artilleribeskytningen fortsatte.

- At de tok en pause som var så kort, tyder på at de ønsker å ha denne framdriften. De prioriterer å fylle på litt etter litt, men før eller siden kommer det til å koste så mye at de må ta pauser. Personellet kjøres veldig hardt, og spørsmålet er hvor lenge dette går. Det synes som om russisk side aksepterer høye tap, så lenge de har en sakte framdrift.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer