Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukrainas folkevalgte drøfter skandalevalget

Nasjonalforsamlingen i Ukraina kommer sammen lørdag for å drøfte den fastlåste politiske situasjonen i landet etter søndagens presidentvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten begynner ved middagstider, og hovedvekten vil bli lagt på de store massedemonstrasjonene og innvirkningen de har hatt på situasjonen. Lederen for opposisjonen Viktor Jusjtsjenko har hele denne uken stått i spissen for flere hundre tusen demonstranter i Kiev.

Mange tusen Jusjtsjenko-tilhengere holdt stand natt til lørdag og trosset det ufyselige snøværet som har preget Kiev denne uken. Ifølge nyhetsbyrået DPA vil demonstrantene samle seg utenfor nasjonalforsamlingen når debatten tar til.

De to hovedmotstanderne Jusjtsjenko og statsminister Viktor Janukovitsj, som for noen dager siden ble erklært som valgets vinner, opptrer like uforsonlig, selv etter fredagens meklingsforsøk.

Viss enighet

Men etter drøftinger med president Leonid Kutsjma ble det fredag enighet om å avstå fra voldsbruk og nedsettelse av en arbeidsgruppe som skal forsøke å finne en løsning. EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana vil bli en krumtapp i dette arbeidet.

Men Jusjtsjenko står fast på at det bare er nyvalg som kan bane vei for en løsning, og Solana stiller seg ikke fremmed for en tredje valgomgang. Men den ukrainske nasjonalforsamlingen har ingen myndighet til å oppheve valgresultatet fra søndag etter at valgkommisjonen har erklært Janukovitsj som vinner.

Men det er ventet at den sentrale valgkommisjonen vil få hard kritikk noe som kan virke inn på Høyesteretts behandling av opposisjonens klager førstkommende mandag.

- Vi setter likevel vår lit til at de folkevalgte vil komme med sin vurdering av valgkommisjonens fremgangsmåte, sa Jusjtsjenko til sine tilhengere som fredag kveld var samlet på uavhengighetsplassen i Kiev.

Klar Jusjtsjenko

Jusjtsjenko har fått blod på tann etter at vestlige meklere aktivt har engasjert seg for å finne en løsning. Men utgangen på krisen kan bare bli nyvalg og myndighetene skal ikke engang til få frarøve opposisjonen seieren, mener han.

- Min ordre, min henstilling og min bønn til dere er klar og entydig: Ingen må forlate Uavhengighetsplassen i Kiev før seieren er sikret, sa han natt til lørdag til sine begeistrede tilhørere.

Den nyoppnevnte arbeidsgruppen har sitt første møte lørdag, og kravet fra Jusjtsjenko om nyvalg 12. desember vil bli et sentralt punkt. Solana sa til CNN fredag kveld at en tredje valgomgang så absolutt er en mulighet.

Janukovitsj forlot møtet med president Kutsjma og Jusjtsjenko fredag kveld og var mutt og lite meddelsom. Han er lite glad over utsiktene til å miste presidenttittelen som valgkommisjonen serverte ham tidligere i uken.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media