Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukrainas kalde krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ublodige revolusjoner er blitt en egen disiplin i Øst-Europa. Både den såkalte fløyelsrevolusjonen i Tsjekkoslovakia og roserevolusjonen i Georgia erstattet de tidligere makthavernes jakobiner-bolsjevikiske modell. Når opposisjonen i Ukraina nå marsjerer i gatene i snødrev og minusgrader, er det derfor med solid kunnskap om bakgrunn og strategi fra de fløyelsrevolusjonære i Tsjekkoslovakia, Serbia og Georgia. En av de mest aktive gruppene i Ukrainas demokratiske opposisjon kaller seg Pora. Pora betyr «det er på tide», som er det samme som studentene sang på Vaclav-plassen i Praha i 1989. Pora har fått opplæring av de serbiske studentene i Otpor (Motstand), som også lærte bevegelsen Kmara (Nok er nok) i Georgia hvordan de skulle gå fram.
  • Men selv om situasjonen i Ukraina har flere likhetspunkter med opptakten til omveltningen i andre av de tidligere sovjetrepublikkene, er de interne forskjellene i Ukraina svært store. Landet er nærmest delt mellom det russisktalende og russiskortodokse øst, og det europaorienterte og katolske vest. «Valgvinneren» statsminister Viktor Janukovitsj har bredest støtte i øst, mens opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko har hovedtyngden av sine tilhengere i vest. Janukovitsj har også en mektig støttespiller i president Vladimir Putin. På den annen side har Jusjtsjenko fått støtte fra statsledere i Europa, USA, Nato, og EU.
  • Avtroppende president, Putin-lojale Leonid Kutsjma, signaliserer nå også at det er overhengende fare for borgerkrig i landet. Han sammenlikner situasjonen i Ukraina med borgerkrigen i 1917 etter bolsjevikenes kupp. Det er ingen tvil om at omfattende valgfusk fratok Jusjtsjenko valgseieren, og at situasjonen som er oppstått, må løses i Ukraina. Likevel kan det være av avgjørende betydning at Europa bruker all sin innflytelse for å markere at vi anser sivil ulydighet som et legitimt svar på valgfusk, og at bruk av militære og opprørspoliti for å nekte retten til fredelige demonstrasjoner er uakseptabelt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media