TØFF: Oksana Syroyid (helt til venstre) lar seg ikke plukke på nesa av Vladimir Putin. Foto: REUTERS / Valentyn Ogirenko / NTB scanpix
TØFF: Oksana Syroyid (helt til venstre) lar seg ikke plukke på nesa av Vladimir Putin. Foto: REUTERS / Valentyn Ogirenko / NTB scanpixVis mer

Ukrainas nye sterke kvinne er kompromissløs mot Putin

Oksana Syroyid er kompromissløs, og vil ikke gi Putin en milimeter land. For fred er ei det beste. I hvert fall ikke nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): - Russland er en evig nabo og en evig fiende av Ukraina. Vi må slutte å tenke på hvordan vi skal møte Putin eller tilfredstille alle våre partnere. Vi må tenke på Ukrainas beste, sier Oksana Syroyid til Dagbladet.

Den nye kvinnen

Oksana Syroyid (39) er den nye sterke kvinnen i ukrainsk politikk, og hun har smidd sammen en allianse i det ukrainske parlamentet som så langt har gjort det umulig å får flertall for en ordning med utbredt selvstyre for områdene i Øst-Ukraina der de pro-russiske opprørerne med russisk støtte har tatt kontroll.

Syroyid er visepresident i nasjonalforsamlingen radaen, og representerer Selvhjelpspartiet, som har sine røtter i Lviv i Vest-Ukraina. Akkurat som den andre sterke kvinnen i ukrainsk politikk, Julia Tymosjenko, har Syroyid større politiske baller enn de fleste av sine mannlige kolleger.

Okkupert og okkupant

- Både vi og det internasjonale samfunnet må erkjenne at det er krig i Ukraina, og at vårt land er utsatt for en okkupasjon. Tyskland, som vil presse gjennom avtalen om selvstyre i øst, ser ut til å betrakte Ukraina og Russland som likeverdige partnere. Men vi er ikke likeverdige partnere. Det er faktisk vi som er okkupert, og Russland som er okkupant. Hvorfor skal vi kompromisse overfor en urett, sier Syroyid.

KOMPROMISSLØS: Ukrainske Oksana Syroyid er kompromissløs mot Vladimir Putin. - Russland er en evig nabo og en evig fiende av Ukraina, sier hun. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Scanpix
KOMPROMISSLØS: Ukrainske Oksana Syroyid er kompromissløs mot Vladimir Putin. - Russland er en evig nabo og en evig fiende av Ukraina, sier hun. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Scanpix Vis mer

Syroyid er professor i juss, og har jobbet flere år i Canada. Men etter nyvalget etter revolusjonen i 2014 - som Syroyid omtaler som Den verdige revolusjonen - kom hun inn i radaen som en av de nye uredde stemmene. Hun sier at den ukrainske nasjonen har modnet siden da, og at mer enn 60 prosent av befolkningen støtter henne i kravet om å ikke vedta utstrakt selvstyre for de opprørs-kontollerte områdene i øst nå.

Man må danse

Rent billedlig så må man som kjent være to for å danse. Det var det som gjorde at man til slutt fikk på plass en våpenhvileavtale i Minsk i februar 2015. Den tyske forbundskansleren Angela Merkel trommet sammen den russiske presidenten Vladimir Putin, den ukrainske presidenten Petro Porosjenko, den franske presidenten Francois Hollande og seg selv. Prosjektet hennes var at Hollande og hun skulle sette seg på Putin og Porosjenko, få enighet om en våpenhvile, og så frøene for en endelig våpenhvile.

Forutsetningen var et kompromiss. Den viktigste kamelen Ukraina måtte svelge var å akseptere utstrakt grad av selvstyre for de opprørskontrollerte områdene. Til gjengjeld skulle Ukraina få kontroll over egen grense, ei grense som Russland og de pro-russiske opprørerne nå kontrollerer. For man må som sagt - i prinsippet - være to for å danse.

Støttes av Brende

Det er dette poenget både USA og EU gang på gang har forsøkt å presse gjennom overfor den ukrainske regjeringen. Og regjeringen har fremmet lovforslaget for radaen, som i sin tur har avvist det. Der står saken, og Oksana Syroyid står i fremste rekke når regjeringens lovforslag avvises.

Utenriksminister Børge Brende sier etter sitt møte med Syroyid at Russland fortsatt støtter opprøret i Donetsk og Lugansk fylker i Øst-Ukraina, og at det er Russland som er hovedproblemet og ikke Ukraina.

- Jeg registrerer den russiske påstanden om at det er Ukraina som er problemet i Øst-Ukraina. Men i virkeligheten er det Russland som er problemet. Det er Russland som ikke oppfyller sine forpliktelser etter Minsk - 2 avtalen, om å trekke tilbake sine styrker, og gi Ukraina kontroll over egen grense, sier Brende. Og han fortsetter:

Ikke selvstyre til okkupanter

- Den fortsatte russiske militære tilstedeværelsen i Øst-Ukraina er fullstendig uakseptabel, sier Brende.

På spørsmål fra Dagbladet sier den ukrainske utenriksministeren Pavlo Klimkin at regjeringen støtter prinsippet om selvstyre i de pro-russisk kontrollerte områdene i øst.

- Vi støtter selvstyre, men ikke til okkupanter. Vi kan ikke legitimere dem som har tatt makta med våpen i hånd i Øst-Ukraina, sier Klimkin.

PÅ KRIGSFOT: En guttunge i Donetsk poserer i sovjetisk uniform under en parade. Foto: Scanpix
PÅ KRIGSFOT: En guttunge i Donetsk poserer i sovjetisk uniform under en parade. Foto: Scanpix Vis mer