Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukrainas president: - Mitt land er invadert

Kaller inn til krisemøte.

INVASJON: Granater slår ned i byen Novoazovsk. Foto: Sergei Grits/AP/Scanpix
INVASJON: Granater slår ned i byen Novoazovsk. Foto: Sergei Grits/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko kaller inn Det nasjonale sikkerhetsrådet til krisemøte og avlyser en tur til Tyrkia. Porosjenko sier nå at russiske styrker har rykket inn i Sør- og Øst-Ukraina, der de har tatt kontroll over flere byer og landsbyer.

- Russiske styrker har nå blitt satt inn i Ukraina, sier han i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Porosjenko kaller det som har skjedd en «skarp forverring» av situasjonen i Donetsk. Ifølge ukrainske medier og Radio Free Europe har de de russiske troppene tatt kontroll over havnebyen Nonoazovsk, og flere landsbyer i utkanten av byen.

Soldater flyktet Regjeringssoldatene i byen har trukket seg ut for å redde livene sine, opplyser rådet. Styrkene er nå flyttet til havnebyen Mariopol for å styrke forsvaret der, melder NTB.

En ny front i sør av Ukraina vil tappe det ukrainske militæret for krefter og ressurser som nå settes inn mot russisk-støttede opprørere i millionbyen Donetsk, og storbyen Lugansk. Disse er nå praktisk talt omringet av ukrainske tropper.

En slik front kan også brukes tilå opprette en korridor langs kysten av det grunne Azov- havet, til Krim i vest. Russland invaderte Krim-halvøya i vår og mener den nå tilhører Russland, ikke Ukraina.

Benekter Russland benekter at de er involvert i noen militær aktivitet i Øst-Ukraina.

Myndighetene i Russland benekter fortsatt at de har sendt soldater inn i nabolandet. Men opplysningene bekreftes nå av de andre viktigste partene som er involvert i konflikten, melder NTB.

SLÅR ALARM: Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko mener Russland nå har invadert landet hans.Foto: Vasily Fedosenko/REUTERS
SLÅR ALARM: Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko mener Russland nå har invadert landet hans.Foto: Vasily Fedosenko/REUTERS Vis mer

Ifølge den prorussiske opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko har over 3 000 russiske borgere kjempet på hans side i konflikten. Mange av disse skal være soldater som har ferie eller permisjon fra sine stillinger i det russiske forsvaret, skriver NTB.

- De vil heller ta ferien sin sammen med oss - brødre som kjemper for deres frihet - enn å ligge på stranda, sier Zakhartsjenko i et intervju som er lagt ut på nettsiden til TV-stasjonen Russland-24.

SKRYTER AV RUSSISK STØTTE: Selverklært statsminister i den selverklærte staten Donetsk Folkerepublikk skryter av at russiske soldater nå kriger sammen med dem i Øst-Ukraina. Foto: SERGEI ILNITSKY/EPA
SKRYTER AV RUSSISK STØTTE: Selverklært statsminister i den selverklærte staten Donetsk Folkerepublikk skryter av at russiske soldater nå kriger sammen med dem i Øst-Ukraina. Foto: SERGEI ILNITSKY/EPA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling