Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukrainas skjebne i olympisk diplomati

Den ukrainske presidenten møter Putin under OL.

SER DEG I SOTSJI: Presidentene Vladimir Putin og Viktor Yanukovitsj møtes i krisemøte i OL-byen fredag. (AP Photo/Ivan Sekretarev) Scanpix
SER DEG I SOTSJI: Presidentene Vladimir Putin og Viktor Yanukovitsj møtes i krisemøte i OL-byen fredag. (AP Photo/Ivan Sekretarev) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viktor Janukovitsj reiser til Sotsji og møter den russiske presidenten Vladimir Putin på OLs åpningsdag, fradeg. Det sier Putins pressetalsmann, Dmitrij Peskov.

Krisemøte De to skal ha et særskilt møte, melder AFP. Det betyr at Putin har ryddet sin timeplan, og at Ukraina har aller høyeste prioritet, også under OL, som også er den russiske presidentens helt personlige fest. Omstendighetene gjør det opplagt å kalle det et krisemøte.

Spørsmålet om hvor langt Russland er villig til å gå for ikke å «miste» Ukraina til Vesten, har ligget over den ukrainske krisa fra den startet i slutten av november.

- Historisk misforståelse
I store deler av Russland betraktes Ukraina kulturelt og historisk som deres. Putin sa det selv eg gang, på et NATO-møte i Bukuresti i 2008.

- Ukraina er en historisk misforståelse som ble skapt på russisk territorium, sa Putin.

Hvor langt vil han gå? Putin viste hvor viktig Ukraina er for ham da han overtalte Janukovitsj til ikke å underskrive på samarbeidsavtalen med EU i november, og i stedet vende seg mot Russland. Det var det som var utgangspunktet for demonstrasjonene, som dramatisk har svekket Janukovitsj som president.

Putin og Janukovitsj har ikke noe nært personlig forhold. Det er en dårlig skjult hemmelighet at Putin forrakter den ukrainske presidenten, som blant annet tidligere kriminell og fengselsfugl. Men i denne situasjonen har de felles interesser. Janukovitsj vil redde skinnet, og Putin vil beholde innflytelse av så mye av Ukraina som mulig, og knytte det nærmere til Russland. Det gjelder særlig Donbass-området i øst, og Krim i sør, som ble «gitt bort» til Ukraina inder partisjef Nikita Khrustsjov på 1960-tallet med et pennestrøk.

Putin-kritikeren som var den russiske presidentens fremste økonomiske rådviver fram til 2005, Andrej Illarionov, er en av stadig flere som mener at Ukraina kan gå i oppløsning, og at Øst-Ukraina, og Krim, i sør, vil binde seg til Russland. Vest-Ukraina og store deler av det sentrale Ukraina betrakter han allerede som tapt som russisk innflytelsessfære.

Men møtet i Sotsji vil trolig først og fremst handle om hvordan Putin kan hjelpe Janukovitsj å redde skinnet. I denne omgang er det også i Putins interesse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!