PRESSEKONFERANSE: Vi er klare for samarbeid, ikke underkastelse, sa Jatsenjuk.  Foto: (AP Photo/Michel Euler)
PRESSEKONFERANSE: Vi er klare for samarbeid, ikke underkastelse, sa Jatsenjuk. Foto: (AP Photo/Michel Euler)Vis mer

Ukrainas statsminister avviser løsrivelse

Krim er og vil forbli en integrert del av Ukraina, fastslår Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk. Han avviser vedtaket fra regionforsamlingen på Krim om å slutte seg til Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krims regionforsamling har vedtatt at det skal holdes en folkeavstemning på halvøya 16. mars hvor spørsmålet er om Krim skal forbli en del av Ukraina eller i stedet slutte seg til Russland. Forsamlingen har samtidig anmodet Russland om å vurdere forespørselen.

Men en slik beslutning kan ikke regionforsamlingen på Krim ta uten tilslutning fra sentralt hold i Kiev, fastslår Ukrainas statsminister.

- Dette er en illegitim beslutning, og denne såkalte folkeavstemningen har intet lovlig grunnlag i det hele tatt. Det er derfor vi ber russiske myndigheter om ikke å støtte de som støtter separatisme i Ukraina, sier Jatsenjuk etter møter med EU-ledere i Brussel torsdag.

- Krim er og vil forbli en integrert del av Ukraina, sier han.

Ønsker fredelig løsning

Jatsenjuk insisterer visere på at han ønsker en fredelig løsning på konflikten om Krim og ber Russland om å trekke tilbake soldatene som er utplassert på halvøya, og i stedet sette seg ned ved forhandlingsbordet.

Ifølge statsministeren er Ukraina nå også klar for å undertegne samarbeidsavtalen som i fjor ble framforhandlet med EU. (©NTB)