DYSTERT: Ukrainias statsminister Arsenij Jatsenjuk ser dystert på situasjonen i Ukraina, og mener Putin driver en ny type krig - og at regjeringen i Ukraina har gått i fella. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/NTB Scanpix
DYSTERT: Ukrainias statsminister Arsenij Jatsenjuk ser dystert på situasjonen i Ukraina, og mener Putin driver en ny type krig - og at regjeringen i Ukraina har gått i fella. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/NTB ScanpixVis mer

Ukrainas statsminister mener de har gått i fella

Arsenij Jatsenjuk mener risikoen for russisk intervensjon er høy. - Putin har ingen grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainas statsminister ser dystert på situasjonen i landet, der ukrainske myndigheter har mistet kontroll over store deler av de østlige regioner.

Den ukrainske regjeringen erkjente onsdag denne uka at den er maktesløs overfor separatistene, som har okkupert en rekke politistasjoner og lokale regjeringsbygninger i flere byer øst i landet.

Frykter farlige mai-dager Statsminister Arsenij Jatsenjuk sier i et intervju med Financial Times at de neste ti dagene kommer til å bli de farligste siden frigjøringen i 1991.

Han anklager Moskva for å bruke maidagene til å hisse opp til flere sammenstøt, disse dagene angivelig vekker til minne Sovjetunionens prestasjoner og storhet.

- De vil spille på dette for å prøve å provosere og gjøre sammenstøt, mener Jatsenjuk.

Putin reiser til Krim 9. mai Ifølge Financial Times frykter Jatsenjuk spesielt at separatistene vil vise styrke 9. mai, datoen som i Russland og de tidligere sovjetstatene markerer seieren over nazistiske Tyskland for 69 år siden.

I den forbindelse har Russlands president Vladimir Putin har varslet at han vil reise til Krim for første gang siden annekteringen for å overvære en militærparade 9. mai.

FRYKTER PUTIN: Ukraina frykter Russlands president Vladimir Putin, og mener risikoen er høy for at han velger å bruke militær makt i de østlige delene av landet. Foto: Reuters/Alexei Nikolskiy/RIA Novosti/NTB Scanpix
FRYKTER PUTIN: Ukraina frykter Russlands president Vladimir Putin, og mener risikoen er høy for at han velger å bruke militær makt i de østlige delene av landet. Foto: Reuters/Alexei Nikolskiy/RIA Novosti/NTB Scanpix Vis mer

11. mai planlegger pro-russiske separatister å avholde en folkeavstemning om uavhengighet - og deretter mulig gjenforening med Russland.

Putin har for vane å bruke Sovjetunionens seier i andre verdenskrig for å styrke patriotisme og sanke folkelig støtte i hjemlandet, ifølge NTB.

- Har gått i Putins felle Statsminister Jatsenjuk mener den ukrainske regjeringen har gått i Putins felle.

- På den ene siden ønsker majoriteten av alle ukrainere at regjeringen skal iverksette en anti-terroroperasjon, men på den andre siden er at dersom du starter denne type operasjon vil sivile bli drept, sier han og fortsetter:

- Og det er den perfekte unnskyldning for president Putin. Da kan han si «se, disse ultranasjonalistene dreper russisk-talende personer. Vi må beskytte dem».

Jatsenjuk mener risikoen for russisk militær intervensjon er høy.

- Den etterretningsinformasjonen vi har er veldig klar. Russland er helt klare til å krysse grensa, slik som de gjorde på Krimhalvøya.

- President Putin har ingen grenser. Putins plan er å gjenopprette russisk storhet fra den tidligere Sovjetunionen og bli keiser av et Sovjet-inspirert imperium. Vesten skjønte dette for seint, og etter invasjonen av Krim.

Også NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har anklaget Putin for å ha planer om å gjenopprette russisk storhet. Dansken mener Europa har feiltoket den russiske presidenten i mange år.

«Ny type» krigføring Jatsenjuk beskrev det som skjer i Ukraina som «en ny type» krigføring i et intervju med tyske Deutsche Welle.

- Vi har gått i en felle. Har du sett de grønne mennene uten kjennemerker på uniformen? Russland har hele tiden benektet at dette er russiske soldater. Men for tre dager siden bekreftet Putin at dette var russiske soldater. Så jeg snakker om en ny type krig, som Russland allerede har startet, sier han til den tyske kringkasteren.

Men påstanden om at Putin har bekreftet dette får Jatsenjuk stå for, for konflikten er full av propaganda.

MØTTE JAGLAND: Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland møtte onsdag denne uka Ukrainas statsminister. - Krigstrusselen setter sitt preg på situasjonen, sier Jagland. Foto:  AP Photo/Andrew Kravchenko/NTB Scanpix
MØTTE JAGLAND: Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland møtte onsdag denne uka Ukrainas statsminister. - Krigstrusselen setter sitt preg på situasjonen, sier Jagland. Foto: AP Photo/Andrew Kravchenko/NTB Scanpix Vis mer

Et av de mest sentrale spekulasjonene har handlet om de såkalte «grønne mennene», og  ukrainske myndigheter har tidligere kommet med det de hevder er fotobevis på at det er russiske spesialsoldater. Dagbladet har imidlertid avslørt at bildene ikke viser det ukrainske myndigheter hevder. Ukrainske myndigheter innrømmet overfor Dagbladet at de ikke har sjekket autentiteten på bildene før de ble levert som bevis til blant annet OSSE, FN og USA.