Krigen i Ukraina:

Ukrainas tre store fordeler

Med mer teknologisk avansert forsvarsmateriell, etterretning fra USA og Storbritannia, og et mer moderne tillitsbasert lederskap, mener professor ved Forsvarets høgskole, at Ukraina har tre store fordeler inn i det nye året.

FORDELER: Norske eksperter tror ukrainske styrker har flere fordeler inn mot vinteren. Tidligere Nato-topp tror russiske styrker vil bli utbrent og utslitt. Foto: Sergey Bobok / AFP / NTB
FORDELER: Norske eksperter tror ukrainske styrker har flere fordeler inn mot vinteren. Tidligere Nato-topp tror russiske styrker vil bli utbrent og utslitt. Foto: Sergey Bobok / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russiske styrker vil bli utbrent og utslitt innen vinteren er omme, hevder tidligere Nato-topp James Stavridis i et radiointervju gjengitt av The Hill.

Stavridis tror heller ikke det er sannsynlig at verken Russland eller Ukraina vil få et gjennombrudd i løpet av vinteren.

RYKTEFLOM: Kremlin har gått ut og avfeiet rykter etter at president Putin ble filmet mens han drakk sjampanje under en presseseanse. Video: AP / DBTV. Vis mer

Den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug deler Stavridis oppfatning, han tror derimot man kan kunne se en ukrainsk offensiv i større grad.

- Det er flere muligheter for at Ukraina vil komme på offensiven i løpet av vinteren og ta tilbake tapte områder, sier Dalhaug til Dagbladet.

Europas beste

Hovedbildet nå er en kontinuerlig tilbakegang på bakken, mener Dalhaug. Han tror dermed det er lite sannsynlig at russerne har evnen til å havne på offensiven.

Vintermånedene kan også gi ukrainerne en fordel da den russiske kampviljen kan synke i takt med temperaturen.

Spesielt for russiske soldater som allerede synes å være nokså demotiverte, vil vinteren gjøre alt tyngre, forteller professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, til Dagbladet.

PUTIN: Russland hevder at Putin har besøkt Krim-brua etter eksplosjonen i høst. Nå sår innenriksministeren i Ukraina, Anton Gerashchenko, tvil. Vis mer

- Vi vet ikke planene til Ukraina for vinteren. Det kan være russerne biter seg fast dersom ukrainerne ikke går på offensiven, og da vil de nok ikke bli utslitt, sier professoren.

Dersom Ukraina derimot velger å utnytte framdriften fra høsten, kan de, ifølge Heier, klare å bryte seg gjennom de russiske forsvarslinjene før russerne klarer å bygge seg opp gjennom vinteren.

Han mener kampmoralen til ukrainske styrker også er større nå etter en vellykket høst.

KRAMATORSK: Russiske myndigheter hevder 600 ukrainske soldater ble drept i et angrep på et tomt skolebygg i Kramatorsk - russiske bloggere avslørte bløffen. Video: AP / Twitter Vis mer

- Ukrainerne ser nok nå at russerne er mer sårbare enn man kanskje først hadde trodd, sier Heier, og trekker det fram som én av tre faktorer til at Ukraina i dag er bedre stilt enn Russland i krigen.

I tillegg peker Heier på at ukrainerne har lært veldig mye i løpet av de første 10-11 månedene med krig.

- De har fått mer kompetanse når det gjelder å gjennomføre store militæroperasjoner, og da vokser også selvtilliten. I dag har nok Ukraina ett av Europas aller beste forsvarssystemer, sier professoren.

FORSKNINGSLEDER: Tormod Heier ved Stabsskolen/Forsvarets høgskole. Foto: Forsvarets høgskole
FORSKNINGSLEDER: Tormod Heier ved Stabsskolen/Forsvarets høgskole. Foto: Forsvarets høgskole Vis mer

Han sier det ukrainske forsvaret har blitt herdet ved at verdifull erfaring har blitt pløyd tilbake i egne rekker.

Den siste faktoren til at Heier mener Ukraina er bedre stilt inn i 2023 er Vestens leveranse av stadig mer avansert forsvarsmateriell.

- Det gjør at ukrainerne kan nekte russerne å bygge opp store ammunisjonsslagere og ha rakettstillinger tett på frontlinja. Med vestlig etterretning kan ukrainske styrker finne dem og utrydde trusselen før de rykker fram, og det er en veldig stor fordel.

- Vil ta mange år

På den andre siden mener Heier det er spesielt to ting som svekker det russiske militæret.

- Jeg tror russerne har mer enn nok med å bite seg fast i de østlige og sørlige områdene de har tatt. Russerne vil nok ikke klare å komme på offensiven fordi problemene til russerne er så dypt forankret i militæret at det ikke vil la seg løse på kort tid, men ta mange år, sier professoren.

Problemene Heier sikter til knytter seg, ifølge ham, til dype strukturelle og kulturelle forhold.

- De strukturelle er blant annet russernes manglende evne til å få de ulike luft-, sjø- og landmilitær styrkene innenfor og utenfor Ukraina til å spille på lag slik at det skapes synergi.

De kulturelle utfordringene, mener Heier, er den kroniske mangelen på informasjonsdeling og lagarbeid innad i de russiske avdelingene, fordi lederskapet bygger på en fryktbasert framfor en tillitsbasert ledelsesfilosofi.

- De russiske styrkene langs frontlinjen ser ikke ut til å dele så mye informasjon med hverandre, og de ser heller ikke ut til å inkludere hverandre med når det gjelder å planlegge for nye operasjoner. Dermed får ikke russerne det integrerte kampsystemet som trengs for å gjenvinne initiativet i kampene, og sette ukrainerne under press, sier Heier.

Avhengig av ammunisjon

Det har i lengre tid også blitt meldt om manglende ammunisjon på russiske side.

Arne Bård Dalhaug sier at man vet at det er mangler, men at spørsmålet er hvor store manglene er.

- I lengre tid har man sett at den russiske ammunisjonen er eldre, av dårligere kvalitet og at treffsikkerheten dermed har sunket mye, sier Dalhaug.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug i Dagbladets redaksjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Generalløytnant Arne Bård Dalhaug i Dagbladets redaksjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

For mens Russland i all hovedsak bare kan få ammunisjon fra land som Hviterussland og Nord-Korea, som heller ikke har moderne utstyr, får Ukraina moderne ammunisjon fra Vesten.

- Tyder det på at det butter for Russland nå?

- Det har buttet en god stund for russerne. Vi må huske på at fra slutten av mars og til nå har Russland tapt over halvparten av det de initierte okkuperte i Ukraina, forklarer Dalhaug.

Det er imidlertid under forutsetning av at Ukraina fortsetter å få ammunisjon fra vesten, forklarer Dalhaug.

Stavridis sier i radiointervjuet at presset fra Vesten vil være betydelig for ukrainsk side for å unngå ytterligere kostnader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer